Saját KB bal
Saját KB jobb

Az örökbefogadás nemcsak menő, de fenntarthatóbb is

Az örökbefogadás mellett számtalan érv szól. Egyrészt menő és szuper dolog. Másrészt, nemcsak annak az állatnak az életét mented meg vele, akit befogadsz, hanem azét is, aki a helyére kerülhet a menhelyen. Harmadszor, támogatod az állatvédő szervezetek munkáját, ha ideiglenesen vagy véglegesen befogadod egy védencüket. Negyedszer, a világ jobb hely lesz, ha olyan dolgokat csinálunk, amelyek jobbá teszik. És még sorolhatnánk… Most pedig kiderült, hogy örökbefogadás ráadásul fenntarthatóbb is.

A The Wildest cikke szerint nemcsak érzelmi és állatvédelmi szempontból, de környezetvédelmi okokból is jobb, ha örökbe fogadunk. A bolygónk népessége nemcsak emberi vonatkozásban, de kutyák és macskák tekintetében is egyre nő. A növekvő számú népesség pedig növekvő mennyiségű erőforrást igényel. Ha örökbe fogadunk egy kutyát vagy cicát, azzal nem növeljük tovább a népességet. Sőt, az örökbefogadás szellemében az ivartalanítási kampányokat és a felelős, a szaporulatok számának csökkentését célzó állattartási modellt népszerűsítő szervezeteket is támogathatjuk. Így szélesebb körben is segíthetünk.

A másik környezetvédelmi érv, ami az örökbefogadás mellett szól, a kisebb ökológiai lábnyom. Ellátogatni a közeli menhelyre és ott megismerkedni egy kutyával vagy hosszú útra indulni a választott fajtájú kölyökért. Az erőforrások, amiket egy kutya „beszerzésébe” ölünk, másra is fordíthatók. Arról nem is beszélve, hogy egy kölyöknek mennyi mindent kell megvenni – ami hamar a szemétben végezheti.

Ez a cikkünk is érdekelhet: Tudod, mekkora a kutyád ökológiai lábnyoma?

A fenntarthatóbb világ felé vezető út nemcsak az ökológiai lábnyomban mérhető, hanem a gondolkodásbeli változásban is. Egy fenntarthatóbb világban például nem ragaszkodunk a vásárláshoz. A „termék” helyett a kapcsolat kerül előtérbe. A „dolgok” helyett a közös idő. Ez a szellemiség rezonál abban is, hogy örökbe fogadunk és nem vásárolunk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/cheerful-black-woman-embracing-cute-labrador-near-window-5255256/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...