Saját KB bal
Saját KB jobb

Állatorvos – Mikor induljunk azonnal?

Amióta kutyás vagyok, új, kiemelt szereplővel bővült az életem filmje. Ő pedig nem más, mint az Állatorvos. Így, nagybetűvel, sőt, legszívesebben csupa naggyal írnám.

Az Állatorvos és mi

Első kutyásként már a kezdetektől kiemelt helyet kapott az életünkben az Állatorvos és a Rendelő, minden apró-cseprő bajjal hozzájuk fordultunk. Szerencsénk van, mert kedves és segítőkész csapat, náluk nincs hülye kérdés vagy hülye gazdi, mindenkinek segítenek. Minket eleinte úgy ismertek meg, hogy „akik már akkor is hozzák a kutyát, ha nem úgy áll a füle”. És ez igaz is volt. Gyakorlatilag még semmi tünete nem volt a kutyánknak, csak valahogy nem volt olyan jókedvű, kicsit laposabban állt a füle, mi már vittük. Ők kivizsgálták, és időben el tudták kezdeni a gyógykezelést, ami eredményes is volt.

Akkor jöttünk rá, hogy milyen alaposak és jófejek, amikor egyszer ugyanezekkel a „tünetekkel” az ügyeletre kellett mennünk. Majd egy óra autózás és másfél óra várakozás után, hajnali háromkor az ügyeletes állatorvos közölte, hogy olyan kutyával, akinek semmi baja sincs, ő nem tud mit kezdeni. Javasolta továbbá, hogy ha ennyire nincs jobb dolgunk éjszakánként, akkor talán fejtsünk keresztrejtvényt.

Persze igazunk lett, másnapra már lázas volt a kutyánk, és indultunk is az Állatorvoshoz, aki segített.

Most már tudom, hogy teljesen igaza volt az ügyeletes állatorvosnak, és bőven elég lett volna ténylegesen az első tünetek jelentkezése után mennünk. Mi aggódós gazdik vagyunk, ráadásul a nap nagy részét együtt töltjük a kutyáinkkal, ezért hamar észrevesszük, ha valami nincs rendben.

Jobb félni, mint megijedni?

A másik véglet, akikkel sajnos különböző fórumokon és az állatorvosi rendelőben is gyakran találkozom, az, akik napokat, heteket várnak, mire állatorvoshoz viszik a kutyájukat. Nem egyszer olvastam kutyás oldalakon, hogy hat napja lázas, nem eszik, és csak fekszik a kutya, mit tegyenek? És az internet népe ilyenkor diagnosztizál, tanácsot ad és látatlanban gyógyít. Pedig állatorvoshoz kellene vinni a kutyát.

Mindenkinek saját felelőssége a kutyája életkörülményeiről gondoskodni. Tudom, hogy sok helyen nincs a közelben állandóan nyitva tartó klinika, vagy felszerelt rendelő. Nem is beszélve arról, hogy a kutya utaztatása, az állatorvosi költségek és a gyógyszerek beadása is van, akinek nehézséget okoz. Nem szeretnék pálcát törni senki felett, aki nem úgy él, ahogy én. Kérlek, ti se tegyétek. Álljon itt inkább pár jó tanács szükség esetére, ami segíthet eldönteni, hogy mikor van feltétlenül szükség állatorvosi segítségre.

Az alábbi tünetek megjelenése esetén keressük fel az állatorvost:

LÁZ – A láz egyértelműen valamilyen szervezetben fellépő gyulladás, fertőzés jele, ami nem fog magától megszűnni, amíg a kiváltó okot nem kezelik.

ÉTVÁGYTALANSÁG – Ha a kutya nem eszi meg a szokásos eledelét, elfordul az ételtől és akár 1-2 étkezés is kimarad. Nem étvágytalanság, ha a kutyánk nem eszi meg a száraztápot, csak a csirkemell falatkákat.

LEVERTSÉG, KEDVETLENSÉG – Nincs kedve sétálni, nincs kedve játszani. Azok a dolgok, amik egyébként lelkesítik, most hidegen hagyják. Nem csóválja a farkát, nem kel fel a helyéről.

SEBEK, SÉRÜLÉSEK – Ha nem tudjuk otthon megfelelően fertőtleníteni, sterilen tartani vagy kötözni a nyílt sebeket, akkor szintén érdemes felkeresni az orvost. A vérző sebek elfertőződhetnek, különösen kinti kutyák esetében beköphetik a legyek. Ha a seb bűzös, váladékozik, nem csillapodik a vérzés, a kutya nyalogatja, vakarja, mindenképpen állatorvosi szakellátás kell.

MOZGÁSSZERVI PROBLÉMÁK – Ha nincs külsérelmi nyom, és a kutya látszólag minden ok nélkül egy-két napon túl biceg, nem áll rá a lábára, nehezen kel fel, nem lépcsőzik, nem szalad, nem bír lefeküdni, stb.

Egyéb furcsa, megmagyarázhatatlan rángások, remegés, bármilyen torzulás, görcs, bénulás esetén azonnal állatorvoshoz kell menni.

Ha a kutyánk puffad, nem megfelelő a széklete, hányás vagy hasmenés esetén, székrekedés vagy nem megfelelő mennyiségű vagy színű, esetleg szokatlan szagú vizelet esetén szintén tanácsos felkeresni a rendelőt.

Ha a kutyád köhög, tüsszög vagy bármilyen fertőző betegsége van, külső élősködők fertőzték vagy még nem rendelkezik a teljes védőoltási programmal, kérj időpontot, és kint várakozzatok. Fertőző kutyát ne vigyél más kutyák közé, az állatorvosi rendelő várójába sem!

A fentieken felül természetesen számos eset indokolja az azonnali ellátást, igyekeztünk a leggyakoribb tüneteket összegyűjteni.

Az éves oltások alkalmával is ellenőriztessük kutyánk egészségügyi állapotát, fogait, ízületeit.


Szerző: Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: Photo by freestocks.org from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...