Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Pablo Heimplatz on Unsplash

78 delfint mészároltak le egy természetvédőket szállító hajó közelében

Egy tengeri természetvédőket szállító hajó a Feröer-szigeteken közelében kötött ki, ahol a helyiek éppen akkor kezdték el a „grind”-et, a delfinek tradicionális befogását és leölését.

A brit székhelyű Ambassador Cruise Line tulajdonában lévő Ambition tengerjáró hajó utasai a dán területen található Tórshavn kikötőjébe érkeztek, amikor elkezdődött a befogás. Az utasok között voltak az ORCA természetvédelmi szervezet tagjai is, amely az európai vizeken élő bálnák és delfinek védelmével foglalkozik.

Az ORCA által megosztott beszámolóban a természetvédők azt mondták, hogy több mint 40 kis csónak és jet-ski terelte a bálnákat a partra. Ott pedig nagyjából 150 ember dolgozott azon, hogy az állatokat horgokkal a partra húzzák és lándzsákkal lemészárolják. A vadászat összesen körülbelül 20 percig tartott.

Az Ambassador Cruise Line közölte, hogy „hihetetlenül csalódott” amiatt, hogy a vadászat a hajó közelében zajlott, és hogy továbbra is „határozottan tiltakozik ez ellen a gyakorlat ellen”. A társaság arra kérte utasait közleményében, hogy ne támogassák a vadászokat azzal, hogy helyi bálna- és delfinhúst vásárolnak.

Grind – a tradicionális delfinmészárlás

A hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin az Atlanti-óceán északi részén élő közepes méretű tengeri emlős. A tengeri emlősök védelméről szóló törvény értelmében védettek, de jelenleg nem szerepelnek a veszélyeztetett fajok között. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal szerint az emlősök akár 20 egyedből álló társas csoportokban élnek, amely könnyű célpontjává teszi őket a vadászoknak.

A Feröer-szigeteken a delfinek vadászatát „grindadrap” vagy „grind” néven ismerik. A Feröer-szigeteki kormány honlapja szerint a hagyományt a kulturális identitásuk központi elemének és az élelemszerzés fenntartható módjának tekintik. A kormány szerint a leölés nem kereskedelmi célú. Minden egyes fogást ingyenesen osztanak szét a helyi közösségben. Az év során több vadászat is előfordulhat. Mindegyiket a szükséges engedéllyel rendelkező személyek végzik, akiket választott tisztviselők felügyelnek. A helyi jogszabályok előírják, hogy a leölést a lehető „leggyorsabban és leghatékonyabban” kell végrehajtani.

A kormány szerint az átlagos fogás körülbelül 800 állatot jelent, ami jelentéktelen hatással van a teljes delfin populációra, amely a kormány szerint körülbelül 778 000 állatot számlál.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: npr.org

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...