Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

A Feröer-szigeteken tavaly rekord mennyiségű, 1480 delfint öltek meg

A Feröer-szigeteken tavaly botrányosan sok, átlagon felüli mennyiségű delfint halásztak ki és öltek meg.

A nemzetközi állatvédelmi szervezetek szerint a Feröer-szigeteket a tengeri emlősök vágóhídja lett, miután tavaly 1480 fehérsávos delfint mészároltak le. Az óriási felháborodást követően a kormány most egy 500 darabos éves ideiglenes vadászati kvótát vezetett be, de az állatvédők ezt teljesen abszurdnak tartják. Árni Skaale, a Feröer-szigetek halászati minisztere szerint a kvóta a fenntarthatóságot hivatott biztosítani. „Jogunk van vadászni” – mondta a Guardiannek, de hozzátette, hogy az ország erőforrásainak védelme is kötelességük: „Mindent fenntartható módon kell hasznosítanunk”.

A kvótát várhatóan július végén vezetik be, és a kormány szerint ez a kvóta töredéke a becslések szerint 80 000 bálnának és delfinnek, akik az Atlanti-óceán északi részén élnek. A kvóta 2024-ig lesz érvényben. 1996 óta évente átlagosan 270 fehérsávos delfint öltek meg a Feröer-szigeteken, beleértve a tavalyi 1428-at is. Ebben az időszakban mindössze három olyan év volt, amikor 500-nál több delfint öltek meg – 2001, 2002 és 2006.

A szabályozással legalizáltak is

Korábban soha nem volt kvóta megállapítva erre a tevékenységre, sőt semmilyen szabályozás nem vonatkozott rá. Tulajdonképpen ezzel a határozattal a kormány jóváhagyta és keretet adott a delfinek mészárlásának – állatvédő szervezetek szerint. A felmérések szerint nemcsak a nemzetközi állatvédő szervezetek utasítják el a delfinmészárlást, hanem a helyi lakosság sem ért egyet a hagyományosnak titulált vadászattal. Egy, a mészárlás után közzétett felmérés szerint a szigetlakók 83 százaléka támogatta a kísérleti bálnák leölését, de 53 százalékuk ellenezte, hogy ezt a fehérsávos delfinekre is kiterjesszék. Fontos információ az is, hogy a fehérsávos delfin húsának gyakorlatilag nincsen piaca.

Vállalatok a hagyomány ellen

A vállalatok is kiálltak a delfinmészárlás ellen. A szigetek legnagyobb lazactenyésztő cége, a Bakkafrost közleményt adott ki, amelyben „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte a mészárlást. Februárban a Feröer-szigeteki Akvakultúra Szövetség, a haltenyésztőket képviselő szervezet a fehérsávos delfinek leölésének teljes betiltására szólította fel a kormányt. A Feröer-szigeteki kormány ígéretet tett, hogy 2024-ben felülvizsgálja a kvótát. Ehhez pedig figyelembe fogja venni az Észak-atlanti Tengeri Emlősök Bizottsága (North Atlantic Marine Mammal Commission) delfinpopulációkra vonatkozó frissített információit. A bizottság egyébként a régió négy bálnavadász országát – Norvégia, Izland, Grönland és a Feröer-szigetek – képviseli.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...