Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by insung yoon on Unsplash

A dél-koreai elnök fontolóra vette a kutyahús fogyasztásának betiltását

A dél-korai elnök egyértelmű megjegyzést tett arra vonatkozóan, hogy fontolóra kell venni a kutyahús fogyasztásának teljes betiltását az országban.

Moon Jae-in dél-korai elnök akkor tette ezt a megjegyzést, amikor tájékoztatták őt az országban bevezetésre kerülő új állatvédelmi intézkedésekről. Bár az elnök kutyabarát hírében áll, eddig még soha nem tett efféle megjegyzést, de még utalás sem történ arra, hogy ilyen jellegű szabályozást fontolgatna. A kutyahús fogyasztás teljes betiltásáért pedig folyamatosan küzdenek nemzetközi állatvédő szervezetek.

Csökken a kereslet

Érdemes tudni, hogy a koreaiak többsége soha nem evett és nem is akar enni kutyahúst. Bár a kereslet is folyamatosan csökken, becslések szerint mégis évente akár egymillió kutyát és levágnak élelmezési céllal az országban. Az utóbbi években egyre többen fordulnak a tradíció ellen és kérdőjelezik meg a létjogosultságát.

Ez annak is köszönhető, hogy egyre növekvő tendenciát mutat a kutyák házi kedvencként való tartása, tehát az egész kutyatartási kultúra kezd radikálisan megváltozni Dél-Koreában is. A folyamattal párhuzamosan már történtek intézkedések korábban is, a kutyák és macskák kegyetlen levágása például már tilos, de maga a fogyasztás még nem. Ennek eredményeként az ország három legnagyobb kutyahús-piaca már be is zárt.

Többen tartják állatkínzásnak, mint hagyománynak

A Nielsen piackutató 2020-ban végzett egy felmérést a HSI (Humane Society International) részére, mely szerint a dél-koreaiak 84 százaléka még soha nem fogyasztott kutyahúst és a jövőben sem fog. A dél-koreaiak 59 százaléka pedig támogatja a kutyahús fogyasztásának betiltását. Jövőre elnökválasztás lesz az országban, ez pedig bizonyára fellendíti majd a témát. Már most több elnökjelölt is felvette programjába a kutyahús fogyasztás betiltásának lehetőségét.

Az egyik legjelentősebb jelöltnek tartott Lee Jae-myung, Gyeonggi tartomány kormányzója már említette is kampánya során, hogy foglalkozik ezzel a témával, de nagyon óvatosan fogalmazott. Véleménye szerint új törvényekre és politikára van szükség az országban, de ezeknek a változásoknak társadalmi konszenzuson kell alapulniuk.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: bbc.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...