Saját KB bal
Saját KB jobb

Kerti itatók, tálak – gondoskodjunk a kertünk lakóiról a hőség idején

Amikor a hőmérő higanyszála tartósan a 30 °C körüli tartományban marad, és kevés csapadék hullik, az állatoknak elkél a segítség. A kertünkben lakó sünök, madarak, és más élőlények szárazság idején nem biztos, hogy találnak elegendő innivalót. Lássuk, hogyan segíthetünk nekik!

Talán a legegyszerűbb, ha itatók, tálak kihelyezésével gondoskodunk a folyadék utánpótlásról a nagy nyári melegben. Ezekben az edényekben mindig friss víz legyen, és ügyeljünk a higiéniára is. Az algák, szennyeződések a fertőzések melegágyai, amivel többet árthatunk, mint használunk. Ezért rendszeresen tisztítsuk meg a tálakat, medencéket. Naponta cseréljük a vizet, hogy az mindig friss legyen.

Ha lehetőségünk engedi készíthetünk vagy vásárolhatunk kis kerti csobogót is. Ez nem csak kutyánknak adhat mindig friss vizet, de biztosan odavonzza a kis tollas barátokat is.

Ha nagyobb medencénk, kerti tavunk van, akkor is ügyeljünk a víz minőségére. Lehetőleg kerüljük a vegyszerek használatát. A nagyobb vízfelületek vonzzák a szomjas állatokat. Ugyanakkor, veszélyesek is lehetnek. A meredek falú, mély medencékbe könnyen beleesnek az állatok, de sajnos nem tudnak kimászni belőlük. Akár meg is fulladhatnak. Az ilyen medencéket inkább fedjük le, vagy gondoskodjunk arról, hogy ha egy állatka beesik a vízbe, ki is tudjon jönni onnan. Például egy, a víz felszínén úszó deszka remek megoldás lehet. Erre ki tudnak kapaszkodni a sünik, gyíkok, rovarok, és ki tudjuk menteni őket. Ha meg tudjuk oldani, készítsünk olyan rámpát, amelyen a kis élőlények ki tudnak mászni a vízből a partra, így nem lesz szükségük a segítségünkre.

Ha kutyánknak medencét, pancsolót rendszeresítettünk, akkor is gondoskodjunk róla, hogy más állatkák nehogy beleessenek. Éjszakára fedjük le a vizet egy ponyvával vagy deszkával – vagy gondoskodjunk itt is „vészkijáratról”.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/animal-avian-beak-bird-461329/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...