Saját KB bal
Saját KB jobb

Vádemelés rossz körülmények között tartott kutyák miatt

A Somogy Vármegyei Főügyészség közleménye szerint állatkínzás vétsége miatt vádemelés történt két emberrel szemben, akik a kutyáikat rendkívül rossz körülmények között tartották.

A Kaposvári Járási Ügyészség állatkínzás vétsége miatt emelt vádat egy férfival és egy nővel szemben. A páros nyolc kutyáját olyan körülmények között tartotta, mely  alkalmas volt arra, hogy az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza. A vádemelés közel egy évvel a kutyák lefoglalását követően történt.

Egyre több kutya, egyre rosszabb körülmények

A vád szerint az ötvenes éveiben járó férfi és közel húsz évvel fiatalabb élettársa 2010-ben költöztek egy kaposvári családi házba. Ekkor még csak két kutyájuk volt, az állatok száma azonban évről évre növekedett. 2021-ben a vádlottak már 8 kutyát tartottak a ház körül, akiknek nemcsak a megfelelő körülményeket, de az alapvető gondoskodást sem nyújtották.

Az állattartói kötelezettségeknek nem, vagy csak hiányosan tettek eleget. A kutyák nem kaptak veszettség elleni oltást és élősködők elleni kezelést sem. Elektronikus jelölést (chip) is csak két kutya kapott. A kutyáknak rendkívül kicsi volt a mozgásterük, mely fizikai és mentális igényeiket sem elégítette ki. Több kutyát tartósan láncon tartottak. Az egyik kutya havonta átlagosan kétszer epilepsziás rohammal küzdött, állatorvoshoz nem vitték, semmilyen kezelésben nem részesült.

Enni sem kaptak rendesen

2021 októberétől a kutyák számára már a megfelelő élelmet sem tudták biztosítani. Az éhezés és a nem megfelelő táplálás miatt a kutyák folyamatosan vesztettek testsúlyukból. A kutyákat végül 2022 júniusában foglalta le a nyomozó hatóság és egy helyi állatvédő egyesület gondozásába kerültek. A Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az ügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ugyeszseg.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...