Saját KB bal
Saját KB jobb

Szeptember 28-a a veszettség világnapja – minden, amit tudnunk kell a betegségről

A veszettség az egyik leginkább ismert betegség az állatok körében, ami emberekre is egyaránt veszélyt jelent. Bár még mindig nem teljesen elterjedt az ehhez kapcsolódó tudás és tudatosság, de a tendencia egyre javul, a veszettség kiterjedése pedig csökkenni látszik. Mégis még mindig jelen van, pedig nem lenne szükséges.

 

2007-ben született meg a döntés, hogy szeptember 28-a legyen a nemzetközi veszettség nap, hogy világszerte rendszeresen felhívják a figyelmet a betegségre és elkerülhetőségére. Ezen a napon nem csak azt érdemes megtenni, hogy megbizonyosodunk róla, hogy kedvencünk biztosan érvényes veszettség elleni oltással rendelkezik, de hívjuk fel környezetünk figyelmét is a megelőzésre. A fejlettebb országokban a veszettség halálos kimenetelű eseteinek száma mára már lecsökkent, de a világ többi tája igencsak „lerontja az átlagot”: a veszettség évente 55,000 ember halálát okozza, az American Veterinary Medical Association (AVMA) szervezet adatai szerint. Ráadásul nagyon sok halálos fertőzést kutyaharapás okoz. Több mint 100 országból érkezett olyan jelentés, hogy a halálos kimenetelű fertőzéseket – legyen az felnőtt vagy gyerek – fertőzött kutyák vitték át az áldozatokra.

Egy a Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), a World Organisation for Animal Health (OIE), és a World Health Organization(WHO) szervezetek által kiadott közös nyilatkozat szerint, ha egy ország kutyapopulációjának 70%-a rendben van a veszettség terén, azzal meg lehet törni az ebekről az emberre terjedő veszélyt.

Azokban a régiókban, amelyre nyomást helyez a veszettség problémája, az állatállomány fertőzöttsége az élelmiszerek bizonytalanságához is vezethet, így tovább fokozva a veszélyeztetettséget. Az ezzel kapcsolatos oktatási és vakcinázási programok fontos közegészségügyi kérdésként merülnek fel ezekben a régiókban, mint Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában, ahol a veszettség okozta emberi halálozás aránya még mindig túl magas.


Tudtad?

Magyarországon a veszettség elleni védelmet biztosító emberi oltások adása életkorhoz kötött és kötelező. Oltóanyaga úgynevezett kombinált védőoltás formájában használatos, melyet a diftéria (torokgyík) és a pertussis (szamárköhögés) elleni védettséget biztosító vakcinával együtt adnak be (DTP, illetve dTap). A többszöri újraoltás és a 11 évesen kapott ismétlő oltás hatására lényegében további 10 évig védettek vagyunk. Felnőtt korban javasolt a védőoltás 10 évenkénti megismétlése. (Forrás: vital.hu)


A veszettség tünetei a kutyákban könnyen felismerhetők és általában két fájdalmas szakaszban zajlanak le. Az elsőt a temperamentum hirtelen és nagy intenzitású változása jellemzi. A kutyák megharapják magukat vagy képzeletbeli tárgyakat. Nyugtalanok, bizonytalanok, és erős fájdalmat is mutathatnak. A második a bénulási szakasz. A kutya nem eszik, nem iszik, száját lógatva tátja, olykor habzó nyál folyik ki rajta. A kiszáradást követi a teljes bénulás, és az állat ekkor már nagyon közel kerül a halálhoz. Sajnos a veszettséget nem kezelhető, nem gyógyítható betegség.

A kutyák első veszettség elleni oltását 3-4 hónapos korban kapják, fél év múlva ismétlő oltással erősítik meg, majd élete végéig minden évben meg kell kapnia a vakcinát. Néhány macska tulajdonos nem veszi komolyan, hogy a cicáknak is kapniuk kell ilyet, pedig rájuk is veszélyes és a terjesztésben is szerepük van, ha nincsenek beoltva.

Sajnos nem csak a kutyák, macskák és az emberek érintettek: a vadállatok körében ugyanúgy elterjedt a fertőzés. Főként a denevérek és a mosómedvék a „ludasok” (nálunk a rókák is), így mindenkit figyelmeztetnek a szakértők, hogy csökkentsük a minimálisra az ezekkel az állatokkal való érintkezést.

 

Hasznos infók:

Nagyon kell vigyázniuk a kutyásoknak – indul a veszettség elleni immunizálás

Nem volt beoltva veszettség ellen a kutya, aki egy nőre és kutyájára támadt Tökölön

Közleményt kellett kiadni Nagy-Britanniában: nem lehet autista a kutya az oltástól

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...