Saját KB bal
Saját KB jobb

Természetes tippek – az élősködők elleni védelemhez

A kutyák külső élősködői közül ősszel elsősorban a kullancsok és a bolhák okoznak komolyabb aggodalmat. Előbbiek vérszívás útján kórokozókat terjesztenek, amelyek súlyos, halálos betegségeket is okozhatnak. Ezek például a babéziózis, a Lyme-kór vagy a kullancs által terjeszett agyhártyagyulladás encephalitis), de létezik kullancs allergia is. A bolhák ugyan nem terjesztenek halálos betegségeket, de nyáluk allergiás bőrpírt okozhat, és a bolhák terjesztenek például bizonyos galandféreg-típusokat is.

Egy szó mint száz, a külső élősködők elleni védekezést nem lehet félvállról venni. Szerencsére ma már számos különféle gyógyszeres készítmény áll rendelkezésre. Ezek egy jó része bolhák és kullancsok ellen is véd. Ugyanakkor, nem beszélhetünk 100%-os védelemről, ezért érdemes lehet olyan természetes étrendkiegészítők adása, amelyek segíthetnek vagy magában a védekezésben, vagy pedig a kutyánk immunrendszerének támogatásában. Egy esetleges kórokozó bejutásakor ugyanis az immunrendszer és a szervezet egészének egészsége lényeges tényező a kór leküzdésében.

A bodorrózsa por mindkét szempontból megfelelő lehet. A bodorrózsa (Cistus incanus) teáját a Földközi-tenger környékén mint hatékony rovarriasztót alkalmazták. Emellett a növény baktérium-, vírus- és gombaellenes hatásáról is ismert. Polifenolokat és a bioflavonoidokat tartalmaz, melyek ismert immunrendszert támogató anyagok. Emellett galluszsavat is tartalmaz, mely erős antioxidáns.

Kullancs-távoltartó hatását az illata révén fejti ki. Bár a szép, pink virágoknak számunkra kellemes, semleges illata van, a vérszívók valamiért ki nem állhatják. Ahhoz, hogy belsőleges úton felszívódjon, és a bőrön át is érezhető legyen az illat (kullancsok számára észlelhető mennyiségben!), rendszeres és folyamatos fogyasztásra van szükség. Embereknek a bodorrózsa tea legalább napi három csészével fogyasztandó, kutyák esetében a bodorrózsa port ajánlják alternatívaként. Kövessük a gyártó ajánlását az adagolás kapcsán.

Hasonló elven működik a feketekömény por vagy magolaj is. Itt is a kullancsok által nem kedvelt illatanyag hathat riasztóként.

Mindkét esetben fontos megjegyezni, hogy ezek a készítmények nem rendelkeznek orvosilag igazolt hatékonysággal. Valamint azt, hogy a külső élősködők elleni hatás kifejtéséhez kúraszerű alkalmazás szükséges.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26291656/; https://www.hobbyfarms.com/ticks-natural-ways-repel/; Kép: Photo by Polina Tankilevitch: https://www.pexels.com/photo/person-in-brown-coat-sitting-beside-the-labrador-retriever-dog-5539939/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...