Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Robert Woeger on Unsplash

Függők lettek a hattyúk a mákföldön, lassú pusztulás vár rájuk

A komáromi járásbeli Izsa és Pat között hattyú kolónia telepedett le egy mákföldön, ahol folyamatosan pusztítják a mák növényt, amitől függővé váltak.

A hírről a napunk.sk hírportál számolt be, valamint szakértőket kérdeztek arról, mi állhat a furcsa eset hátterében, hogyan estek a hattyúk a túlzott mákfogyasztás csapdájába. Az állatokra szinte biztosan pusztulás vár, a gazda kára pedig eddig több ezer euro. A jelenség hátterében a klímaváltozás áll. Az enyhe telek miatt egyre több vízimadár és bütykös hattyú telel át a Kárpát-medencében. A hidegebb időszakban ezek a madarak a szántóföldeken keresnek élelmet.

Szinte azonnal rászoknak

A hattyúk a mák hajtásaira tulajdonképpen csak ráfanyalodtak. A növény egyáltalán nem jó ízű, de más nem lévén megkóstolták. Valószínűleg gyorsan függővé váltak a toxikus növénytől. A mák  kimondottan rossz hatással van a madarak emésztőrendszerére. Olyannyira, hogy már több tucatnyi  elpusztult a mákevés következtében. Jelenleg pedig még 150 hattyú rekedt a mákföldeken. Elzavarni nem lehet őket, maguktól pedig nem tudják abbahagyni a mák evését. Szinte biztos, hogy lassú halál vár rájuk.

A probléma nem teljesen új

A bütykös hattyúk a meleg évszakokban családonként külön-külön vízi életmódot folytatnak. Szinte el sem hagyják a vizet, táplálékukat is innen szerzik. Ahogy azonban beáll a hideg, csapatokba verődnek más területekről érkező hattyúkkal és több száz példányból álló kolóniákká növekednek.

Vizes élőhelyeiket táplálék híján ekkor elhagyják és mezőgazdasági területeket foglalnak el. Elsődleges kedvencük a répce, akár teljes parcellákat is képesek lecsupaszítani. Védekezni nem nagyon lehet a jelenség ellen. Egyrészt a hattyúk intelligens állatok és gyorsan hozzászoknak a körülményekhez. Nem zavarja őket a forgalom, a traktor vagy az ember jelenléte. Másfelől a hattyú Magyarországon és Szlovákiában is védett faj. Nemcsak elpusztítani, de zavarni sem lehet őket.

Hogyan kerültek a hattyúk a mákföldre?

A szlovákiai Izsa és Pat között tanyát verő hattyúk azonban a repce helyett a kevésbé ízletes mákot választották. Először azt gondolták a gazdák, hogy egy közeli repceföldről mégiscsak sikerült valahogy elűzni őket, de később kiderült, hogy nem ez történt. A februári heves esőzések miatt kialakult egy kis átmeneti tó az Izsát Pattal összekötő főút mentén. Mivel a tó nem fagyott be, odavonzotta a madarakat. Először csak egy-két példány jelent meg, de aztán hirtelen exponenciálisan növekedni kezdett a számuk. A közeli szántóföldön pedig a hattyúk megkóstolták az éppen kisarjadó mák növényt és sajnos ez lett a vesztük. A problémára egyelőre nem tudnak megoldást a szakértők.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: napunk.sk

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...