Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Mike Doherty on Unsplash

Összehangoltan támadják a jachtokat az orkák Gibraltárnál

A kutatók szerint a gyilkos bálnák megtanulnak jachtokat elsüllyeszteni Gibraltárnál, mindezt bosszúból egy korábbi sérelem miatt.

A „felbújtó” egy Gladis nevű orka, akit korábban elütött egy hajó, ezért bosszúra szomjazott és orka társait támadásra biztatta. Gladis konkrétan arra tanítja az orka bandákat, hogy támadjanak meg jachtokat. A támadásokból kettő a hajók elsüllyedésével végződött. A történet ugyan kitalációnak tűnhet, de ebben az esetben nagyon is valóságos.

Gladist trauma érte, bosszút áll

A kutatók szerint a White Gladis nevű nőstény orkát többszöri trauma érte már emberek miatt. Elütötte egy hajó, halászháló csapdájába esett. Miután önvédelemből vagy bosszúból támadásokat indított az arra járó hajók ellen, a közeli gyilkosbálna-populáció többi tagja is elkezdte lemásolni viselkedését. Vezérüktől megtanulták, hogyan kell a hajókat megrongálni. A matriarcha tanítja a fiatalabb bálnákat a hajók elsüllyesztésének művészetére, ami azt vetíti előre, hogy a következő generációk évekig folytatják majd az emberek elleni háborút.

Összehangolt támadás

Május 2-án hat orka csapódott egy Bavaria 46-os jacht hajótestébe, amely a Gibraltári-szorosban, a marokkói Tanger közelében haladt. Az egy órán át tartó támadást végigélte az 58 éves cambridge-i Janet Morris üzleti tanácsadó és férje, az 58 éves Stephen Bidwell fotós, akik egy vitorlástanfolyam miatt tartózkodtak a fedélzeten. Bidwell így nyilatkozott a Telegraph-nak:

„Ezt az élményt soha nem fogom elfelejteni.Folyamatosan emlékeztettem magam arra, hogy egy 22 tonnás, acélból készült hajónk van, de az, hogy egyszerre hárman jöttek, gyorsan és tempósan, uszonyukkal a vízből kiemelkedve, ijesztő volt….Egy egyértelműen nagyobb matriarcha biztosan a közelben volt, és irányította, felügyelte a többieket.”

Mindössze két nappal a támadás után Spanyolország partjainál csapott le egy három orkából álló csapat. A vitorlás kormányát és a hajótestet is tönkre tették. A kapitány elmondása szerint két kisebb orka szemmel láthatóan utánozza a legnagyobb támadási taktikáját, viselkedését. Míg a kicsik hátul támadták a kormánylapátot, a nagy többször teljes erőből nekiment a hajó oldalának. A két kisebb orka ezt megfigyelte és elkezdték ők is a hajó oldalát támadni. A spanyol parti őrség kimentette a bajba jutott hajó legénységét, de a hajó a partra vontatás után elsüllyedt Barbate kikötői bejáratánál.

Az orkák társas lények, és képesek tanulni egymástól. Egy David Attenborough által készített dokumentumfilmben is jól látható, ahogy az orkák összehangoltan hullámokat keltenek, hogy fókákat taszítsanak le a jéghegyekről a vízbe. Más elméletek szerint a gyilkos bálnák territoriális, védekező vagy játszadozó magatartást tanúsítanak. Az ibériai partoknál az agresszív orkákról szóló első jelentések 2020 májusában érkeztek. Ugyanezen év szeptemberében a spanyol hatóságok megtiltották a hajóknak, hogy az ország északnyugati csücskéből kifelé hajózzanak, miután 29 orka támadást regisztráltak rövid időn belül.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: telegraph

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...