Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Alex Kairoff on Unsplash

Szükség esetén antidepresszánst is kapnak a kijevi állatkert lakói

A májusi orosz rakétatámadás során Kijevben az állatkert területét is találat érte, fizikai sérülést egy állat sem szenvedett el.

A Kijev elleni rakétatámadásból származó egyik orosz rakéta az állatkert területére zuhant, fákat döntött ki, és egy olyan ketrec mellett csapódott a földbe, ahol keselyűk és mosómedvék laknak.

Szerencsére sem állat, sem ember nem sérült meg. Az ijedelem azonban óriási volt.  Az állatkert igazgatója, Kirill Trantin, a The Guardiannek számolt be az eseményekről. A támadás hajnanli 2 óra 50 perckor történt. Óriási robbanást hallottak és éles fényeket láttak.  Szerencsére tűz nem keletkezett a becsapódás során, azonban a robbanás óriási volt. Az állatkert igazgatója és másik 20 állatkerti dolgozó egy közeli óvóhelyen tartózkodtak. A veszély elmúltával azonnal az állatok segítségére siettek. A rakétákat Ukrajna légvédelme lőtte le, másik 17 rakétával együtt.

Szükség esetén gyógyszerrel oldják a feszültséget

Az állatkert igazgatója szerint a robbanást az állatok nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is jól bírták. Azóta azonban folyamatosan megfigyelik őket. Ha bármelyiken a stressz, szorongás vagy félelem jeleit látják, szükség esetén szorongásoldót és antidepresszánst kapnak az ivóvizükbe. Az állatkertnek jelenleg 4000 lakosa van. A személyzet és az állatorvosok 0-24 órában felügyelik a teljes állományt. A személyzet néhány tagja beköltözött az állatok mellé, hogy szükség esetén azonnal menteni lehessen őket. Minden eshetőségre igyekeznek felkészülni, a kiszámíthatatlan támadások miatt azonban ez nagyon nehéz.

Az állatkert tovább üzemel

Az állatkert a támadás másnapján a szokásos módon kinyitott. A vezetőség szerint az állatok jelenleg jól vannak, extra almával és dióval kényeztetik őket. A működést és az állatok felügyeletét nehezíti, hogy a személyzet egy része az ukrán hadsereggel harcol.  Tíz állatkerti gondozó vonult be katonának, jelenleg is a harcmezőn vannak. Az állatkertben egyelőre helyreállt a nyugalom, nem tudni azonban, mikor éri újabb támadás a várost.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...