Saját KB bal
Saját KB jobb
FB/UAnimals

Több mint 300 kutyát találtak holtan egy ukrajnai állatmenhelyen

Több mint 300 kutya holtesték találták meg önkéntesek egy ukrajnai menhelyen, az állatok éhen- és szomjan haltak a bezárt ketreceikben.

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy az alábbi cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, megrázó képeket tartalmaz! 

Több mint 300 kutya holtesték találták meg önkéntesek egy ukrajnai menhelyen, az állatok éhen- és szomjan haltak a bezárt ketreceikben.

Az ukrajnai háború kitörése óta emberek millió menekültek el az országból. Aki tehette, háziállatát is magával vitte. Sok menhely maradt élelem és ellátás nélkül, de a bajba jutott állatotthonok megsegítésére azonnal megmozdultak a környező országok önkéntesei és civil szervezetek. Rengeteg tápadomány gyűlt össze hazánkba is, azok célba juttatása egy háborús övezetbe azonban nagy kihívás elé állította a szervezőket.

A segítséget kérő állatmenhelyeket nagyrészt nonprofit szervezetek és civilek működtetik, akik nem hagyták magukra az állatokat és a végsőkig kitartottak. Szervezték az állatok mentését, az adományok érkeztetését, hiszen legtöbbjük az életét tette fel a gazdátlan állatok életének megmentésére, jobbá tételére.

Azonban nem minden állatmenhelyen történt így. Volt, ahova nem érkezett segítség. Volt, ahova nem is kértek segítséget, nem volt rá idő, nem volt rá mód.

Bezárt ketrecekben, magukra hagyva

A Kijev megye területén fekvő Borodyanka település önkormányzati fenntartású állatmenhelyén 485 kutyát hagytak sorsára. A háború kitörésekor az állatokért felelős személyzet és a menhely vezetője is elmenekült a településről. A kutyákat pedig a menhelyen hagyták, ketreceikbe zárva. Több mint egy hónapig voltak élelem és víz nélkül bezárva, teljesen esélytelenül. A városba végül április 1-jén jutottak be a UAnimals, egy állatmentő jótékonysági szervezet munkatársai. A látvány, ami eléjük tárult, sokkoló volt.

Az orosz csapatok február 24. óta tartották megszállás alatt a várost, ez idő alatt pedig sem a menhely dolgozói, sem más önkéntes nem tudott az állatokról gondoskodni. Az állatmentők csak akkor tudtak a helyszínre sietni, amikor április 1-jén az oroszok elhagyták a várost.  A megszállás ideje alatt az orosz katonák pedig egyáltalán nem gondoskodtak az állatokról.

Túlélőket is találtak

A menhelyen 150 kutyát találtak életben, de hiába próbálták őket azonnal elszállítani és orvosi ellátásban részesíteni, sokan az úton, az önkéntesek karjaiban haltak meg. Az ukrán állatvédők szerint az elpusztult 300 kutya csak a töredéke annak, amennyi állatot az éhhalál veszélye fenyeget jelenleg is. Bár az adományok továbbra is érkeznek, egyre nehezebben jutnak célba.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: FB/UAnimals

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...