Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Yuhan Du on Unsplash

Minden háziállatra vonatkozó új szabályozás Hollandiában

A holland parlament megszavazta annak tilalmát, hogy a tulajdonos saját maga hajtson végre eutanáziát háziállatán. Az új szabályozás minden házikedvencként tartott kisállatra vonatkozik.

A holland parlamenti képviselők egy új szabályozás keretén belül tiltották meg, hogy a kisállat-tulajdonosok és a tenyésztők saját maguk végezzék el háziállataik elaltatását, még akkor is, ha azok idősek vagy betegek.

Kutyákra és macskákra vonatkozóan már hatályban van egy törvény, mely szükségessé teszi az állatorvosi engedélyt altatásnál. Azonban más háziállatra vonatkozó ilyen jellegű törvény eddig nem létezett. Hörcsögök, nyulak, tengerimalacok és egyéb házikedvencként tartott állatok nem tartoztak a szabályozás hatálya alá, egészen eddig.

Az állatorvosi költségeket akarják megspórolni

Az új törvényt az Állatvédők Pártjának (PvdD) parlamenti frakciója dolgozta ki. A párt képviselője, Frank Wassenberg szerint a kisállat-tulajdonosok általában az állatorvosi költségek miatt hajtják végre saját maguk az eutanáziát. Vagy nem tudnak, vagy nem akarnak fizetni érte. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy vagy agyonütik vagy fájdalomcsillapítókkal végeznek velük. Elsősorban a tenyésztőknél fordulnak elő ilyen esetek. Amikor a született alomban nem megfelelő a nemek vagy a kívánatos színek aránya és kevésbé, vagy nehezen hasznosíthatók a kölykök.

    „Az állatok nem tárgyak, hanem érző lények, kiszolgáltatottak a kegyetlenségnek, mert nem tudják magukat megvédeni. A parlamentben feladatunknak tekintjük, hogy jobb szabályozást dolgozzunk ki az állatok védelme érdekében” – fogalmazott Wassenberg a Dutchnews hírportál csütörtöki beszámolója szerint.

Amennyiben a parlamentben megszavazott szabályozást a szenátus is elfogadja, az új törvény 2024-ben lép életbe. A jogszabály emellett élethosszig tartó háziállat-tartási tilalmat és öt évig terjedő börtönbüntetést vezet be azon személyek és tenyésztők számára, akiket ilyen cselekmény miatt súlyos állatkínzásért ítélnek el.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Dutchnews, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...