Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Laura Roberts on Unsplash

Betiltották az elektromos nyakörvek használatát Angliában

Angliában betiltották az elektromos „sokkoló” nyakörvek árusítását és használatát.

Az állatvédelmi szervezetek több mint 10 éves erőfeszítése után Angliában megszületett a jogszabály, mely betiltja az elektromos, úgynevezett sokkoló nyakörvek használatát. A felmérések szerint közel félmillió kutyát mentenek meg így a fájdalmat okozó eszköztől.  A jogszabály jövő év február elsején lép életbe.  A több mint 10 éves kampány után az állatvédők örömmel fogadták a döntést.

Áramütés közvetlenül a nyakra

Az elektromos nyakörveket tréning-és fegyelmező eszközként alkalmazzák. A kutya nyakára erősített szerkezetet távirányítással lehet működésbe hozni. Amikor egy kutya nem engedelmeskedik, az eszközt kezelő akár több száz méteres távolságból is működésbe hozhatja azt, kisebb áramütéssel fájdalmat okozva a kutyának. Az elektromos nyakörvet pártolók szerint ez az áramütés nem olyan fájdalmas a kutyának, mint azt az állatvédők állítják.

Statisztikák szerint Angliában minden huszadik kutyatulajdonos használ elektromos sokkoló nyakörvet. A teljes tilalom így az Egyesült Királyságban azt jelentené, hogy félmillió kutya mentesülne az ilyen eszközökkel való kiképzéstől.

A The Club Kennel nevű jótékonysági szervezet üdvözölte a tilalmat, amely szerintük történelmi pillanat az állatvédelem számára. Mark Beazley vezérigazgató így nyilatkozott a The Mirror című lapnak:

A jövőre hatályba lépő, az elektromos sokkoló nyakörveket Angliában betiltó jogszabály történelmi pillanat az állatvédelem számára, és véget vet annak a számtalan kutyának a szenvedésének, akiket még mindig ilyen kegyetlen és szükségtelen eszközöknek vetnek alá. Egyszerűen nincs mentség ezeknek a fizikai és pszichológiai károkat okozó eszközöknek a használatára, különösen, ha figyelembe vesszük a rendelkezésre álló pozitív kiképzési módszerek széles skáláját.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheMirror

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...