Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Abhishek rana on Unsplash

Több mint 80 kutyát és védett madarakat tartott tanyáján egy gyulai férfi

Befejezték a nyomozást az 54 éves gyulai férfi ellen, aki több mint félszáz védett madarat tartott illegálisan. Természetkárosítás miatt kell felelnie.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának Kiemelt Ügyek Osztálya Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya 2021-ben indított nyomozást egy a gyulai tanya tulajdonos ellen. A hatóságok információi szerint a férfi engedély nélkül tartott védett madarakat. Az adatgyűjtés és az elsődleges nyomozati cselekmények után a KR NNI környezeti bűnözés elleni nyomozói egy összehangolt akciót szerveztek az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztályával, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih), a Békés Vármegyei Kormányhivatallal és a Szegedi Vadaspark munkatársaival együtt.

Különleges, védett madarak

A gyulai tanyán végrehajtott kutatás során a rendőrök és hatósági szakemberek közel száz madarat találtak, amelyek összértéke körülbelül 20 millió forintot tett ki. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a tulajdonos engedély nélkül tartott 54 madarat, beleértve 5 kakadut, 32 papagájt, 12 felnőtt nandut és 5 nandufiókát, amelyekhez a szükséges engedélyek hiányoztak. A rendőrök egy keltető dobozban is találtak néhány nandufiókát.

Az engedély nélkül tartott madárállomány mintegy tízmillió forint összértékű volt, és számos értékes és ritka fajta is közöttük volt, például jákópapagájok és ara papagájok, amelyek akár 6-700 000 forintot is érhetnek, valamint egy hibrid madár, amely a sárgaszárnyú ara papagáj és a zöldszárnyú ara papagáj keresztezéséből származott. A tulajdonos, aki többnyire Szlovákiából, Csehországból és Hollandiából szerezte be az állatokat, megszállott gyűjtőnek tűnt, és úgy kezelte az egyes madarakat, mintha családtagok lennének. Néhány madarat kalitkában tartott, míg a többieket kültéri röpdékbe vagy kifutókba helyezte.

Közel 90 kutyát is találtak a tanyán

A Békés Vármegyei Kormányhivatal lefoglalta és elszállította az engedély nélkül tartott 54 madarat, amelyeket végül a Szegedi Vadaspark mentőközpontjába szállítottak. A tanyán végzett kutatás során összsen 86 kutyát is találtak 24 kennelben. Sok kutyának nem volt azonosító chipje és nem rendelkezett oltási könyvvel. Az állatok tartási körülményeit a KR NNI a Nébih és a Békés Vármegyei Kormányhivatal közös eljárásában vizsgálja.

A KR NNI munkatársai védett madarak tartásával kapcsolatban gyanúsítottként hallgatták ki természetkárosítással kapcsolatban. A nyomozók az elmúlt másfél év során számos bizonyítékot gyűjtöttek össze, beleértve szakértői véleményeket, hatósági egyeztetéseket. Valamint külföldi társszervekkel is konzultáltak. A nyomozás befejezése után az iratokat továbbították a Gyulai Járási Ügyészségnek.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: police.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...