Saját KB bal
Saját KB jobb

Brüsszel: betiltják a fojtó, szöges és elektromos nyakörveket

A fojtó, szöges és elektromos nyakörvek régóta ellentmondásosnak számítanak a kutyakiképzők, trénerek és a gazdik körében is. Hétfőn jelent meg a hír, miszerint Bernard Clerfayt, a Brüsszel-Fővárosi régió állatjóléti felelőse bejelentett, hajlandóak bevezetni az ezekre az eszközökre vonatkozó tilalmat.

„Az elektromos, fojtó és szöges nyakörvek nem veszélytelenek a kutyákra nézve, és régóta vita tárgyát képezik. Számos kutatás mutat abba az irányba, hogy ezek az eszközök nem hatékonyabbak, mint a pozitív megerősítéses technikák.” – adta közre a Clerfayt kabinet.

Az elektromos (más néven: sokkoló) nyakörvek egy távirányítóval vezérelhetőek. A gombot megnyomva a választott erősségű áramütés éri a kutyát. Ezeket legtöbbször az agresszió megelőzésére használják. Ugyanakkor, kutatások bizonyítják, hogy az elektromos nyakörvek használata éppenséggel növeli a félelem, az agresszió és a szorongás kialakulásának esélyét. Ráadásul rontja a kutya és gazdája közötti kapcsolatot, hiszen a büntetés és a szükségtelen fájdalom gyengíti a kötődést.

Nem beszélve arról, hogy helytelenül használva ezek az eszközök rendkívül károsak lehetnek nemcsak a kutyák mentális, de fizikai egészségére is.

A terv szerint a Brüsszel és környékét magában foglaló régióban 2027-re teljes lesz a tilalom a büntető nyakörvekre. Belgium többi részére vonatkozóan pedig már tervben van a hasonló törvény bevezetése.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.brusselstimes.com/234270/no-more-effective-than-training-brussels-to-ban-controversial-dog-collars; Kép: Photo by Guisell Bar: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-doberman-pinscher-with-black-muzzle-1254434/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...