Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Margarita Kosior on Unsplash

Egyre több kutyát altatnak el Kaliforniában, új törvényjavaslat született

Az Egyesült Államokban egyre több kutyát altatnak el a menhelyek túlzsúfoltsága miatt, ezért egy új törvényjavaslatot fogadtak el. Reményeik szerint ez csökkenteni fogja a tendenciát.

Egyre elkeseredettebben küzdenek a menhelyek a túlzsúfoltsággal és az örökbefogadási kedv csökkenésével. Ennek eredményeként sajnos teljesen egészséges kutyákat és macskákat kell elaltatni. Azonban Kaliforniában egy új törvényjavaslat hamarosan reményt nyújthat ezeknek az állatoknak

A Bowie törvény

Több ezer állat kaphat hamarosan életmentő segítséget a túlzsúfolt kaliforniai menhelyeken, amennyiben elfogadják a 72 órás eutanázia figyelmeztető törvényjavaslatot. A törvénytervezetet egy Bowie nevű kiskutya után nevezték el, aki tévesen került altatásra úgy, hogy már folyamatban volt az örökbefogadása. Az új jogszabály kötelezné a menhelyeket, hogy legalább 72 órával az állat altatása előtt értesítsék az állatvédő szervezeteket és a nyilvánosságot a konkrét esetről. A szervezeteknek ezáltal lehetőségük lenne segítséget nyújtani, intenzívebben és célzottabban megszólítani a nyilvánosságot és megmenteni az állatot az altatástól.

Kevesebb örökbefogadás, több gazdátlan kutya

Az gazdasági válság tetemesen megemelte az állattartási költségeket. Ez sajnos nemcsak az örökbefogadások visszaesését, hanem számos menhely bezárását is eredményezte. Egyre kevesebb állatot fogadnak örökbe, és egyre többet altatnak el.  Egy vizsgálat megállapította, hogy az egészséges kutyák és macskák altatási aránya Kaliforniában több mint kétszeresére nőtt 2022-ben, 6 százalékról 15 százalékra.

Bill Essayli, egy kaliforniai állami képviselő többek között erre a kutatásra alapozva nyújtotta be a a Bowie törvényjavaslatot. Lényege és célja, hogy a nyilvánosság és az állatmentő szervezetek megfelelően legyenek tájékoztatva arról, ha egy egészséges kutyát vagy cicát helyhiány miatt el kell altatni. Kalifornia legnagyobb menhely szövetsége szerint azonban a 72 órás előzetes értesítési kötelezettség még inkább megterhelné a már túlzsúfolt menhelyeket és azok dolgozóit. Véleményük szerint ez a törvény tovább növelné az eutanáziák számát.

Bár a vélemények nem azonosak, mind a menhelyek, mind az állatvédő-és mentő szervezetek ugyanazt szeretnék elérni. Kevesebb gazdátlan állat és sokkal kevesebb kényszerű altatás. Ezért a célért pedig össze kell fogniuk és közösen olyan megoldást kell találniuk, mely hatékonynak bizonyul a cél érdekében.

Mit tehetnek a civilek?

Az örökbefogadási kedv sajnos nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Európában is megmutatkozik. Egy háziállat felelős tartása ma már bizony komoly anyagi felelősség. A gazdasági válság és a tetemes infláció pedig nagyon sok háztartás költségvetését apasztotta el. A gazdátlan állatok nehéz helyzetén csak úgy segíthetünk, ha minden lehetséges fórumon hangoztatjuk az örökbefogadás fontosságát és jelentőségét.

Rengeteg kutya él menhelyeken, akik alig várják, hogy egy szerető gazdihoz költözhessenek. Ha éppen azon gondolkozol, hogy egy kiskutyát, vagy egy cicát szeretnél társadnak, vásárlás helyett látogass el a legközelebbi menhelyre. Nézz körül, ismerkedj az állatokkal és lehetőség szerint fogadj legalább egyet örökbe!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: cbsnews

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...