Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Iewek Gnos on Unsplash

Meghalt Kiska, a világ legmagányosabb kardszárnyú delfine

Kiska 44 fogságban töltött év után halt meg egy kanadai vidámparkban. Ő volt az utolsó fogságban tartott orka Kanadában.

Photo by Iewek Gnos on Unsplash

Kanada utolsó fogságban tartott kardszárnyú delfine március 9-én késő este pusztult el a MarineLand nevű vidámparkban, az Ontario állambeli Niagara Fallsban. Kiskát 1979-ben fogták el izlandi vizeken. 47 évet élt, ebből 44-et fogságban, egy delfináriumban.  Az illetékes minisztérium arról tájékoztatta a sajtót, hogy Kiskán boncolást végeznek el, hogy megállapítsák a halála pontos okát.

A világ legmagányosabb orkája

Kiska a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) állatvédő szervezettől kapta a „világ legmagányosabb orkája” jelzőt, ami sajnos nagyon is leírja az életét. Fogságban töltött évei alatt 5 borja is született, de mindegyik meghalt még hétéves kora előtt. Élete utolsó 11 évében teljesen egyedül élt egy medencében. Nem voltak körülötte más kardszárnyú delfinek, sőt egyáltalán semmilyen más állat sem, aki társaságot nyújthatott volna neki.  Pedig az orkák kimondottan szociális lények, a természetben nagy csapatokban, családokban élnek. Minden utódját túlélte, szomorú volt az élete és a halála is borzasztóan szomorú lett. Kiska élete volt a tanúbizonyság arra, milyen bűnt követ el az ember, amikor egy ilyen intelligens állatot egész életére börtönbe zár.

Az állatvédők mindent megtettek, hogy kiszabadítsák

A PETA és egyéb állatvédő szervezetek is keményen dolgoztak azért, hogy Kiskát legalább utolsó éveire egy jobb helyre szállítsák.  Az elmúlt években rendre kerültek fel olyan videók az internetre, melyben jól látszik, hogy Kiska szenved. Mozdulatlanul lebegett a vízben és többször nekicsapta fejét a medence falának. Borzasztó, szenvedéssel teli élete végén talán már megváltás volt neki a halál. Ezzel pedig Kanadában véget ért a fogságban tartott orkák története. Ő volt az utolsó kardszárnyú delfin, akinek így kellett élnie az országban. Kanadában 2019-ben ugyanis elfogadtak egy mérföldkőnek számító törvényt, amely megtiltja a bálnák, delfinek és disznódelfinek fogságban tartását.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...