Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Nick Fewings on Unsplash

Kutyás hajléktalanoknak nyitottak szállást Angliában

Kimondottan kutyás hajléktalanok számára alakítottak át egy házat, ahová az otthon nélküli gazdik kedvencüket is magukkal vihetik.

Az angliai Storud városban az Üdvhadsereg egykori lelkészének házát egy jótékonysági szervezet segítségével alakították át kutyás szállássá. A hajléktalanok számára sokszor kutyájuk az egyetlen társ és barát a nehéz időkben. Az otthontalan emberek számára kialakított szállásokra azonban általában nem lehet vinni semmilyen állatot. Sokan inkább az utcán maradnak, minthogy kutyájukat leadják egy menhelyre, vagy másik gazdát keressenek neki.

A kutyák segítenek túlélni a nehéz helyzeteket

A Citadel Hous nevű épületet úgy alakították át, hogy 8 hajléktalan kutyás ember rövid, de akár hosszabb távú lakhatását is megoldja. A kerületi tanács lakásügyi bizottságának elnöke, Mattie Ross szerint fontos, hogy ezek az emberek együtt maradjanak kutyájukkal. A sokszor kiáltástalannak tűnő helyzetekben egy kutya segít megbirkózni a nehézségekkel és érzelmi támaszt nyújt. A tanács kimondottan fontosnak tartja, hogy ezek az emberek együtt maradhassanak kutyáikkal. Számos, széleskörű program indult már a városban, a lakhatási problémák enyhítésére. A kutyás hajléktalanok ügyét kiemelten kezelik, céljuk, hogy egyetlen gazdinak se kelljen lemondani kedvencéről a biztos fedél miatt.

Kutyával nehezebb a lakhatás

A hajléktalanok számára hazánkban sincs sok lehetőség, ha kutyájukkal szeretnének maradni. A szállók kialakítása és zsúfoltsága nem teszi lehetővé a háziállat tartását. A példaértékű angliai kezdeményezéshez azonban nemcsak megfelelő ingatlanra, hanem a szándékra és egyetértésre is szükség lenne. Ma, Magyarországon nemcsak a hajléktalanoknak nehéz kutyával szállást találni. Ha valaki kutyával szeretne albérletet keresni, nagyon sok falba ütközik. Egyrészt érthető, hogy a tulajdonos védeni akarja az ingatlanját. Másrészt azonban egy jól nevelt, városban és lakásban szocializálódott négylábú ritkán okoz helyrehozhatatlan károkat.

Örökbeadás lakhatási körülmények miatt

Örökös vitagerjesztő téma kutyás közösségekben, amikor valaki megváltozott lakhatási körülményei miatt keres gazdát kutyájának.  A „soha nem adnám oda a kutyámat” és „költözz olyan helyre ahová viheted” hozzászólások általában mindig a gazdit okolják.  Igen, egy kutya vállalása örök életre szól és biztosan vannak olyan gazdik, akik számára ez sajnos nem szentírás. Azonban gyakran a gazdi szíve is beleszakad, de valóban olyan változás történik az életében, ami miatt nem tud gondoskodni tovább a kutyájáról. Nehéz megítélni egy-egy rövid bejegyzésből, hogy mikor melyik esetről van szó. Egy biztos, a bajba jutott kutyának csak az számít, ha a közösség segítségével szerető, gondoskodó új családba költözhet.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: bbc.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...