Saját KB bal
Saját KB jobb

Amerikai álomsztori – Az elítéltek, a kutyák és a színésznő

Képzeljünk el egy olyan programot, ahol a kisebb vétségeket elkövető személyeket nem börtönbe zárják, hanem altatás elől mentett kutyák rehabilitációjában vehetnek részt. Majd finanszírozási nehézségek miatt a program leáll, és így a kutyák élete ismét veszélybe kerül. Majd jön Kate Mara színésznő, és ismét biztonságba kerülnek.

Már ez a történet sem hangzik rosszul, de a teljes kép még ennél is inspirálóbb és elgondolkodtatóbb. Egyes nézetek szerint a kisebb vétségek elkövetőinek bebörtönzése sajnos nem járul hozzá a bűnelkövetési statisztikák javításához. A börtönbüntetés ugyanis gyakran az úgynevezett bűnöző karrier első lépése. Az elkövető bekerül egy olyan közegbe, ami korántsem nevezhető kedvezőnek. Ebben a közegben pedig olyan lelki sérüléseket szenved el, illetve olyan „normákat” tanul meg, amelyek nem segítenek a szabadulás utáni beilleszkedéseben. Nem is említve a börtönbüntetéssel járó stigmát.

Ezért számos olyan programot dolgoztak ki (például a hazánkban is elérhető mediációt), amely lehetőséget ad a kisebb vétségek esetén a börtönbüntetés elkerülésére. Ilyen program Amerikában a Canine CellMates alternatív programja, melynek keretében a bűnelkövetők menhelyi kutyák rehabilitációjában vesznek részt. Ezzel mindenki jól jár, hiszen az elkövetők a börtönbüntetés helyett hasznos készségeket, érzelemkifejezést, felelősséget tanulnak. Míg a menhelyről kihozott kutyák olyan dolgokat, amelyekkel könnyebben találhatnak megfelelő otthont számukra. Erre mondják, hogy win-win szituáció.

Ezek a programok azonban költségesek, és sajnos, ahogy itt is történt, finanszírozás hiányában sajnos be kell fejezni őket. De mi lesz a résztvevőkkel? Hely és pénz hiányában a kutyákra ismét a menhely várt volna. De szerencsére, a programot vezető szervezet nem maradt segítség nélkül. A Kártyavárból és a 24-ből ismert színésznő, Kate Mara az ügy mellé állt. Adományának köszönhetően tíz kutyus költségei tudja fedezni a szervezet, amíg megfelelő gazdikat találnak nekik.

A színésznő nem most segített először állatvédelmi ügyekben. A 2013 óta vegán Kate Mara tavaly nyílt levélben fordult New York város vezetőségéhez, melyben – többek között Joaquin Phoenix-szel és Billy Eilish-sel együtt – ló vontatta kocsik betiltását kérte.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/kate-mara-funded-adoption-fees-aldf; Photo by Mikhail Nilov: https://www.pexels.com/photo/man-sitting-on-the-floor-while-hugging-a-dog-7474345/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...