Saját KB bal
Saját KB jobb
Youtube - képernyőfotó

Egy menhely, ahol agresszív kutyák kapnak esélyt egy új életre

Egy spanyol menhely kifejezetten azokat a kutyákat fogadja, akik agresszivitásuk miatt nem adhatók örökbe. Rájuk nagy valószínűséggel eutanázia várna Edwardo Puerto segítsége nélkül

A spanyol kutyamentő évek óta olyan agresszív kutyákon segít, akik viselkedésük miatt nem adhatók örökbe. Az ilyen kutyák rehabilitálására általában nincs sem idő, sem megfelelő szakember a menhelyeken. Rájuk szinte minden esetben a biztos halál vár. Vagy a helyhiány miatt kerül sor az eutanáziára, vagy azért mert veszélyesnek nyilvánítják őket. A legtöbb félelmi agressziós kutya azonban Edwardo szerint megfelelő szakember segítségével rehabilitálható.

Adj két percet és új életet kapsz tőlem

Ez a címe annak a videónak, mely szinte az egész világon híressé tette Edwardo Puoerto spanyol kutyamentőt és trénert. A 2020-as videón egy Coco nevű, fiatal kutya látható, akit Edwardo megpróbál megmenteni a biztos haláltól. Coco-t agresszívnek ítélték az örökbeadáshoz, így az állami menhelyen (sintértelep), a biztos altatás várt volna rá. A videón jól látszik, hogy a kutyát még megközelíteni sem lehet, de Edwardo-nak sikerül kivinnie a kennelből és elmenni vele egy sétára. A videó végére Coco már nemcsak Edwardo-hoz bújik oda és ül a lába mellé, hanem más kutyákkal is gond nélkül játszik, ismerkedik.

Az agresszív kutyák védőangyala

Edwardo mára már az agresszív kutyák védőangyalává vált Spanyolországban. Gyakran hívják reménytelennek tűnő esetekhez, az agresszívnek nyilvánított kutyákat pedig sokszor végzik Asporan nevű kutyamenhelyén. Az észak-spanyolországi Santander városban lévő kutyamenhely az utolsó esélye ezeknek a kutyáknak.

Edwardo már több mint 10 éve küzd azért, hogy az „agresszív” bilétával ellátott kutyák új esélyt kapjanak az életre. Mások reménytelennek látnak egy-egy kutyát, ő lehetőséget lát mindenkiben. Véleménye szerint mindig van oka az agresszív magatartásnak, legtöbbször valamilyen komoly trauma vagy helytelen szocializáció.

Coco például mindössze 10 hónapos volt, amikor találkozott Edwardo-val. Miután bekerült a menhelyre, közel 4 hónapig volt bezárva a cellájába egyedül. Senki nem mert és nem tudott közelíteni hozzá, senki nem tudta elvinni sétálni és senki nem volt képes kapcsolatot teremtetni vele. Coco így egyre jobban elszigetelődött a külvilágtól, az emberektől és fajtatársaitól. Agresszivitása pedig egyértelműen félelméből és szorongásából következett.

Az agresszív kutyákat gyakran félreértik

Egy agresszív kutya félelmet kelt az emberekben és kevesen próbálják megérteni őket. Csak azt látják, hogy a kutya veszélyes és készen áll a támadásra. A legtöbb ilyen kutyának mélyen gyökerező traumái vannak. Az ilyen traumák mögött pedig gyakran éppenséggel egy ember áll. Aki bántotta, nem megfelelően tartotta, vadította vagy éppen harcoltatta. A félelem és a szorongás a védekező viselkedés két leggyakoribb oka. Egy megrémült kutyát éppúgy öntenek el az érzelmek, mint egy megrémült embert. Akárcsak mi, emberek, a kutyák is ösztönösen védik magukat, ha úgy érzik, hogy veszély fenyegeti őket. Ők azonban nem tudják helyesen felmérni, hogy a veszély valós, vagy sem. Megfelelő rehabilitációval azonban helyre tud billenni az egyensúlyuk, a magabiztosságuk. Nézzétek meg, hogy Coco milyen rövid idő alatt lett félő, vicsorgó kutyából boldog, pusziosztó, barátkozó kutya:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogster, Youtube

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...