Saját KB bal
Saját KB jobb
Daniel Bone képe a Pixabay -en.

Szigorították a spanyol állatvédelmi törvényt

Spanyolországban elfogadták az új állatvédelmi és állatjólléti törvényt, mely számos ponton szigorodott és új pontokkal bővült.

A spanyol állatvédelmi törvény számos ponton szigorodott és változott. Minden változás az állatok jogainak és jólétének még konkrétabb és részletesebb védelmét szolgálja. A törvény számos pontja érinti a megfelelő tartás körülményeit és a szaporítók elleni kemény fellépést. Az állatkínzásért kiszabható büntetési tétel is emelkedett.

Kötelező ivartalanítás

Az új előírások szerint a macskákat kötelező ivartalanítani és chippel ellátni. A kutyatulajdonosoknak felelősségbiztosítást kell kötniük állatukra. A biztosítás a kutya által okozott kár fedezésére szolgál. Legfeljebb három napig lehet magára hagyni egy háziállatot és a jogszabály a „méltó körülmények” közötti tartást is előírja. A törvény egy listában határozza meg azokat a fajokat, melyeket házi kedvencként lehet tartani. Teljes tiltás lép életbe a kisállat kereskedésekben történő kutya, macska és görény árusítására. Kizárólag örökbefogadási céllal tarthatnak kereskedések állatokat.

Csak regisztrált tenyésztők értékesíthetnek

A törvény a szaporítók elleni küzdelemben is beerősített. Kisállatok tenyésztését és értékesítését csak szabályszerűen regisztrált személyek végezhetik. A kereskedelem feltételeiről is szó esik, csak megfelelő állatjóléti garanciák mellett lehet végezni. A szabálytalan kereskedelmi célú állattenyésztést, vagyis a szaporítást 50 ezer eurótól akár 200 ezer euróig terjedő pénzbírsággal sújthatják.

Tilos a vadon élő állatok cirkuszi szerepeltetése

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy a vadon élő állatokat többé nem lehet szerepeltetni cirkuszokban és egyéb, állatos szórakoztató programokon. Ez azonban nem újdonság a spanyol emberek számára, hiszen korábban már több tartomány is saját hatáskörében hozott meg ilyen döntést. Az ország több részén tehát már tilos a vadon élő állatok szórakoztatásra történő kizsákmányolása, azonban most az egész ország területére vonatkozó egységes szabályozás lép életbe.

Szigorodnak a büntetési tételek

Az új állatjóléti törvény mellett, azzal összhangban a büntető törvénykönyv ide vonatkozó fejezeteit is szigorították. Spanyolországban az eddig kiszabható legmagasabb büntetési tétel állatkínzás esetén 18 hónapos szabadságvesztés volt. Ez a maximális tétel a különös kegyetlenséggel elkövetetett állatgyilkosságokra vonatkozott. A szigorítás után ez a tétel 36 hónapra emelkedik. A jogszabály szeptemberben fog életbe lépni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...