Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Három év börtönbüntetést kapott a nyírbogáti szaporító

Állatkínzás miatt börtönbüntetésre ítélt egy párt a nyírbátori bíróság, kutyaszaporítás és nem megfelelő körülmények között való tartás miatt.

A Nyírbátori Járásbíróság állatkínzás miatt börtönbüntetésre ítélt egy férfit és egy nőt, akik kutyaszaporítással foglalkoztak. A hatósági eljárás 2019 márciusában indult az elsőrendű vádlottal szemben, mert nem megfelelő körülmények között tartotta a kutyákat. Az eljárás során azonban kiderült, hogy nemcsak a körülményekkel van gond, hanem a pár kifejezetten kutyák szaporításával foglalkozott, az állatokat pedig nagyon rossz körülmények között tartották.

Mentési akció indult

A hatósági felszólítás ellenére a  pár nem javított a kutyák körülményein, így 2019 áprilisában több állatmentő szervezet összefogásával 108 kutyát mentettek ki a szaporító telepről.

A közlemény szerint:

„ Az állatok rendkívül zsúfoltan voltak elhelyezve a kennelekben, amelyek teteje sok esetben sérült volt, így az nem védte az állatokat a változó időjárástól. Az állatok etetéséről, itatásáról sem gondoskodtak megfelelően, így a kutyák nagy része kórósan lesoványodott, megbetegedett. Az ebek állatorvos általi gyógykezelése, oltása, ellátása egyáltalán nem történt meg. A tartási körülmények miatt az elszállított állatoknál több esetben csontritkulás, alultápláltság, vakság alakult ki, külső és belső élősködőkkel is fertőzöttek voltak.”

Állatvédelmi bírság

A fenti akció után a Nyírbátori Járási Hivatal 2019 májusában több mint hárommillió forint állatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte az elsőrendű vádlottat. Nem kellett sok idő a párnak és már ugyanennek az évnek a második felében (2019.) újra elkezdték szaporítani a kutyákat és macskákat, kifejezetten értékesítési céllal. A nyírbogáti szaporító telepen szintén borzasztó körülmények között tartották az állatokat, minden helyiséget nagy mennyiségű állati és emberi ürülék valamint szemét borított. A bírósági közlemény elképesztő kegyetlenségeket sorol fel. A szaporítók nem táplálták megfelelően a kutyákat, a szoptatós szukákat kicsinyeikkel együtt hűtőládákban tartották, melynek tetejét résnyire hagyták csak nyitva. Sok kutyát tartottak rövid láncon és folyamatosan bántalmazták őket. Az állatokat pedig ide-oda szállítgatták, hogy a hatóságok elől elrejtsék őket.

Három év börtön

2020 júniusában újabb mentőakciót szerveztek a hatóságok és az állatvédő szervezetek. Ezúttal három ingatlanról összesen 58 kutyát, 7 kecskét és 5 macskát mentettek meg. Sok állat ekkor már beteg volt, többen közülük el is pusztultak.  A bíróság csütörtökön a férfit kétrendbeli, társtettesként elkövetett állatkínzás, garázdaság és zaklatás miatt 3 év börtönbüntetésre, párját pedig kétrendbeli társtettesként elkövetett állatkínzás miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be vele szemben, az ügyész pedig 3 nap gondolkodási időt tartott fenn nyilatkozata megtételére.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...