Saját KB bal
Saját KB jobb
Image by Jake Heckey from Pixabay

Egy hónap alatt kétszer próbált megszökni az állatkertből a medve

Kalandvágyónak nevezik azt a medvét, aki egy hónap alatt kétszer próbált megszökni az állatkertből. Valószínűleg kaland helyett csak szabadságra vágyott.

Az Egyesült Államokban, St.Louis állatkertjében történt az eset, melynek főszereplője Ben, a 4 éves andoki medve. Ben azért került reflektorfénybe, mert egy hónap alatt kétszer is megpróbált kereket oldani állatkerti fogságából. Bár sokan fiatal kalandvágyónak és merésznek tartják, Ben valószínűleg csak szabadulni akart börtönéből.

Az első szökés után megerősítették az élőhelyét

Az állatkert közleménye szerint az első alkalommal Ben a kifutóját vigyázó acélhálók között talált menekülési útvonalat. Az egyik kábelt sikerült úgy meglazítani, hogy átférjen a résen. Az állatkert ekkor még zárva volt, így a szabadlábon garázdálkodó medve nem veszélyeztette a látogatók biztonságát. A gondozók nyugtató lövedék segítségével terelték vissza Bent a ketrecébe, majd megerősítették a 200 kg szakítószilárdságú acélháló szerkezetet. Ez a biztonsági háló a medve szabadtéri kifutóján van elhelyezve. Nagy elszántságra és ügyességre vall, hogy Ben kijutott az acélhálós biztonsági zónából.

Másodszor a látogatók vették észre

Ben második szökésére múlt héten került sor. Ezúttal azonban az állatkert nyitva volt és több látogató is észrevette, hogy a medve szabadon kószál. A szemtanúk szerint Ben teljesen nyugodtan viselkedett és úgy tűnt, hogy kimondottan jól érzi magát. Miután fény derült az újabb szökésre, az állatkertet bezárták, a látogatókat kiterelték a területről. A medvét ismét egy nyugtató lövedék segítségével vitték vissza a kifutójába. Ben szabadságvágya nem véletlen. Az andoki, vagy más néven pápaszemes medve természetes élőhelye az Andok hegyvidéki erdeiben van, 4200 méteres magasságban. Itt kedvükre másznak falat és portyáznak az erdőkben. Egy ilyen hegyvidéki, erdős környezethez képest az állatkerti kifutó valóban sivárnak tűnik.

A pápaszemes medvére azonban sok veszély leselkedik természetes élőhelyén, melyek mára erősen veszélyeztetett fajjá tették. Előszeretettel vadásznak rájuk az orvvadászok és a klímaváltozás is igen negatívan befolyásolja az életüket. A melegedés miatt számos táplálékuk eltűnik, ezért egyre feljebb kell menniük a hegyekben élelemért.

Az állatkertet elgondolkodtatta Ben szökése

Ben kétszeres szökési kísérlete az állatkert vezetőségét is elgondolkodtatta. Sajtóközleményük szerint felvették a kapcsolatot az Állatkertek és Akváriumok Szövetségével, hogy Ben számára jobb életkörülményeket teremtsenek. Egyelőre dolgoznak azon, hogy  a meglévő adottságok mellet miként lehetne Ben szabadságvágyát enyhíteni és a lehető legjobb körülményeket biztosítani számára a fogságban.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Huffpost, Wikipedia

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...