Saját KB bal
Saját KB jobb
Frida Bredesen/Unsplash

Lelőtték a zebrát, aki elszökött egy németországi cirkuszból

Múlt héten történt az eset, amikor a Barclay cirkusz éppen egy új helyre telepítette sátrait és mutatványos állatait a németországi Tessin városban.

Két zebra szabadult el a cirkuszból – feltehetően a cirkusz költözése miatt -, az egyiket hamar sikerült megfogni és visszaterelni a karámjába, a másik viszont kirohant a közeli autópályára. A halálra rémült, Pumba névre hallgató zebra két autónak is nekiment, de a benne ülőknek szerencsére nem esett bajuk. Egy rendőr próbálta kézzel megfogni az állatot, de sikertelen próbálkozásai során ő is sérüléseket szenvedett.

Többszörös próbálkozás után sem sikerült a zebrát befogni, ezért az állatmentő szervezet tisztje lelőtte, mely hatalmas felháborodást váltott ki állatvédő szervezetek és civilek körében is. Érthetetlennek tartják ugyanis, hogy miért nem próbálkoztak tovább a befogásával, vagy miért nem kábító lövedékkel tették hatástalanná. A hatóság azt állítja, hogy a nyugtató lövedék használatához túl messze volt az állat, de egyes szemtanuk szerint viszonylag közelről, 10 méterről lőtték meg.

Pumba trénerei, Angelo Madel és Carla Jenkins is értetlenül és letaglózva állnak az események előtt. Szerintük semmilyen indok nem volt arra, hogy ilyen kegyetlen módon elpusztítsák az állatot, akit családtagként kezeltek és szerettek.

Az állatos cirkuszok betiltása lassan minden országot érinteni fog. Ahol még nem született meg a törvényi szabályozás, ott egyre nagyobb nyomás alatt vannak a törvényhozók, hiszen egyre több ember követeli, hogy ne lehessen állatokat fájdalmas eszközökkel az ember szórakoztatására kizsákmányolni és eladni.  Ezen kívül pedig a hasonló incidensek is elkerülhetőek lennének, amikor egy állat riadt elszökését puskagolyóval rendeznek le.


Létezik már olyan cirkusz, ahol vadállatok nélkül is tartanak látványos előadásokat.


 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet.org

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...