Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Wai Siew on Unsplash

Mexikó véget vetett a cápaketrec-turizmusnak

Mexikóban betiltottak minden olyan tevékenységet, mely zavaróan és kártékonyan hathat a tengeri élővilágra, többek között a cápákra. Ezzel a cápaketrec-turizmusnak is véget vetettek.

Mexikó hatalmas és az egész világ számára példaértékű lépést tett a cápák védelmében. Isla Guadalupe szigetén betiltott minden cápákkal kapcsolatos turisztikai tevékenységet. Többek között a népszerű cápaketrec merülést is. Az egzotikus vulkanikus sziget mintegy 250 kilométerre fekszik a kaliforniai Baja partjaitól.

A mexikói kormány már 2005-ben bioszféra-rezervátummá nyilvánította  a területet, ez azonban nem rendítette meg a cápaketrec-turizmus népszerűségét. Az elmúlt hónapban azonban a Védett Természeti Területek Nemzeti Bizottsága bejelentette a cápafigyelési tevékenységek, a sporthorgászat és a nem tudományos célú drónok használatának végleges felfüggesztését. A tilalom 2023. január 10-én lépett életbe.

Ideiglenes felfüggesztést követően végleges tilalom

Isla Guadalupe tiszta, meleg vizéről és virágzó tengeri élővilágáról híres. Többek között fókák, tonhalak és nagy fehér cápák élnek szép számmal a térségben. A sziget a cápás ketrecbúvárkodás egyik legkedveltebb célpontjává vált az elmúlt években. 2019-ben mintegy 2800 látogató vett részt a cápaketrec-turizmus valamilyen formájában, és a cápaketrec-búvárhajók üzemeltetőinek száma 2014 és 2019 között hatról tízre nőtt.

A mexikói kormány 2022 májusától az év végéig ideiglenesen felfüggesztette a sporthorgászatot és a cápafigyelést. A felfüggesztés ideje alatt pedig információkat gyűjtöttek az élővilág fenntarthatóságának leghatékonyabb gyakorlatairól. Az ideiglenes tilalom miatt a cápatúra szervező cégek is felfüggesztették a tevékenységüket, többen véglegesen be is zárták vállalkozásukat. A mostani bejelentés azonban a még működő cégekre is végső csapást mért. Többen közülük tárgyalásokat kezdeményeztek a hatóságokkal a fehér cápák megfigyelésére vonatkozó irányelvek bevezetéséről.

Káros a cápák viselkedésére

Állatvédők, tudósok és etológusok szerint a ketrecbúvárkodás nincs jó hatással a cápák viselkedésére. A ketrecben leereszkedő búvárok ugyanis különféle csalikat használnak, hogy a ragadozók a közelükbe menjenek. Ez a csaliztatás és a csalinak használt anyagok megváltoztathatják a cápák viselkedését, mely mind az emberekre, mind a cápákra veszélyes lehet. Nem véletlen, hogy Új-Zéland már  2018-ban betiltotta a cápák ketrecbúvárkodását.

A nagy fehér cápákat az IUCN Vörös Listája sérülékeny, de nem veszélyeztetett kategóriába sorolta.  Főként alacsony szaporodási potenciáljuk és lassú növekedési ütemük miatt. Az ember is negatívan hatott a cápapopulációra az éghajlatváltozással és az élőhelyeik megzavarásával.  A nagy fehér cápákat azonban leginkább a halászhálók és a trófeavadászok veszélyeztetik.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...