Saját KB bal
Saját KB jobb
canva

Végleges hatályú eltiltást kért az ügyészség az állatkínzóra

A Nógrádi Vármegyei Főügyészség végleges hatályú eltiltást kért egy állatkínzóra, aki kutyájának súlyos sérüléseket okozott.

A Nógrád Vármegyei Főügyészség azután nyújtott be keresetet, miután a büntetőbíróság felfüggesztett börtönre ítélte a férfit, aki majdnem megölte saját kutyáját. Csak az állatvédőknek és a gyors segítségnek köszönhetően élte túl a bántalmazást. Az ügyészség azt szeretné, hogy az állatkínzóra végleges hatályú eltiltást szabjanak ki.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség 2022 szeptemberében emelt vádat a férfi ellen. A vádlott 2021. április 27-én otthonában az 1 éves keverék kan kutyáját egy éles eszközzel többször, de legalább két alkalommal szándékosan fejen ütötte. Az állat koponyáján 5 cm hosszúságú és 2 cm mélységű vérző nyílt seb keletkezett. A bántalmazás után a kutya elmenekült. Egy lakossági bejelentést követően egy állatvédő alapítvány munkatársai találták meg. Ők gondoskodtak az állatorvosi ellátásáról és a gyógykezeléséről.

A bántalmazás az állatnak különös szenvedést okozott tekintettel a vele járó komoly fájdalomra, valamint a vádlott által mért ütések alkalmasak voltak arra is, hogy az eb maradandó egészségkárosodását, végső soron pusztulását okozzák. A Salgótarjáni Járásbíróság a vádlottat állatkínzás miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását – pártfogó felügyelet elrendelése mellett – három év próbaidőre felfüggesztette. ( Salgótarjáni Járási Ügyészség közleménye)

Az ügyészség hiányosnak találta az ítéletet

A Nógrád Vármegyei Főügyészség valószínűleg hiányosnak találta az ítéletet, mert közérdekvédelmi szakága keresetet nyújtott be a férfi ellen. Azt indítványozta, hogy a bíróság végleges hatállyal tiltsa el őt az ebtartástól, mert az állatok kíméletére és védelmére vonatkozó szabályokat súlyosan megsértette. Így pedig alkalmatlan arra, hogy kutyát tartson. A bántalmazott kutya valószínűleg elpusztult volna, ha nem jut állatorvosi kezeléshez. Az ügy tehát polgári jogi úton folytatódik, felperesként az ügyész jár el a Balassagyarmati Törvényszék előtt.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ugyeszseg.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...