Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Pablo Heimplatz on Unsplash

Egyre nehezebben kommunikálnak a delfinek az emberi zaj miatt

Egy új tanulmány szerint a delfinek nem tudnak olyan hatékonyan kommunikálni, ha emberi eredetű zajoknak vannak kitéve. Ez azt eredményezi, hogy az állatoknak meg kell változtatniuk a hangjukat, és gyakorlatilag kiabálniuk kell, hogy megértsék egymást.

Így hat a zaj a delfinekre

A Current Biology című folyóiratban megjelent tanulmányban a Bristoli Egyetem, a Delfin Kutatóközpont, a Syracuse Egyetem, a Woods Hole Oceanographic Institution, az Aarhus Egyetem és a St. Andrews Egyetem kutatócsoportja működött közre.  A kutatás célja az volt, hogy megvizsgálják, hogyan hat az emberek által keltett zaj a delfinpopulációk kommunikációjára. A kutatók a teljes kommunikációs hálózatot vizsgálták. Azt már eddig is tudták, hogy a zajszennyezés rendkívül káros a  tengeri állatokra. Az új tanulmány azonban világosan rámutatott arra, hogy a fókák és a delfinek gyakorlatilag úgy kiabálnak egymással, mint az emberek egy zsúfolt szórakozóhelyen.

Mi okozza a tengeri zajszennyezést

Az ember számtalan módon szennyezi zajjal a tengerek vízét. A szeizmikus tesztek, hajómotorok és víz alatti turbinák a legnagyobb zajforrások. De ide tartoznak a tengeri cölöpverő munkálatok, melyeket a tengeri turbinák létrehozásánál zajlanak. Bár a természetvédők régóta kérik ennek a gyakorlatnak a megszüntetését, egyelőre még nem találtak más módot a cölöpök elhelyezésére.

Delfineket teszteltek mesterséges körülmények között

Az új tanulmányban a kutatók a delfinekre koncentráltak a rendkívül szociális természetük és az egymással való kommunikációjuk miatt. A tudósok a floridai Delfin Kutatóközpontban élő két delfinnel dolgoztak. A vizsgálathoz a delfineknek egyszerre kellett megnyomniuk egy-egy víz alatti gombot. A delfineknek környezeti zajviszonyok között és négy különböző gerjesztett zaj során kellett végrehajtaniuk a feladatot. A delfinpárral 200 próbát végeztek el.

A víz alatti zaj növekedésével a delfinek hangosabb és nagyobb hangokat adtak ki. Egészen el kellett változtatniuk a hangjukat, hogy a másik megértse őket. Testbeszédük is megváltozott, egész testükkel egymás felé fordultak. A delfinek a nagyobb zaj mellett sokkal rosszabbul oldották meg a feladatot.

Akár az életükbe is kerülhet

Az ember által gerjesztett zajszennyezés egyértelműen zavarja a delfinek kommunikációját. Ez pedig halláskárosodást, táplálkozási nehézséget is okozhat. A zavartalan kommunikáció elengedhetetlen a tengeri állatok életéhez. Nem csak a táplálkozási képességüket rontja, de a ragadozók elkerülésére is rosszabb az esélyük zajszennyezett környezetben.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...