Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Gary Ellis on Unsplash

Elaltatták a nagykőrösi kutyaviadalokról lefoglalt kutyák nagy részét

Negyven, a rendőrség által lefoglalt kutyaviadalokról származó kutyát altattak el. Az állatvédő civilek a kutyák rehabilitációjáért küzdöttek, most értetlenül állnak a döntés előtt.

A Telex értesülése szerint negyven olyan staffordshire terriert altattak el a nyár folyamán, akiket nagyjából két évvel ezelőtt foglaltak le az elhíresült nagykőrösi kutyaviadalokról. Akkor óriási felháborodás és nagy figyelem kísérte a bűnszervezet felszámolására tett kísérletet és a rendőrségi rajtaütéseket.

Bár a nyomozást már lezárták, az ügy még mindig nem zárult le. Letöltendő börtönbüntetés kiszabására nem igazán lehet számítani, mert az esetet még a korábbi állatvédelmi törvény alapján tárgyalják. Ekkor azonban a viadal még nem számított külön állatvédelmi tényállásnak. Az elkövetők, akik végső soron a negyven kutya halálért is felelősek, „csak” állatkínzásért vonhatók felességre.

Két éven át tartották őket a rendőrségi terepen

A staffordshire terriereket 2020 végén foglalták le a nagykőrösi kutyaviadal telepről. Azóta a rendőrség dunakeszi kutyakiképző telepén (ROKK) éltek. Számos állatvédő szervezet dolgozott azon, hogy a kutyákat rehabilitálják és megfelelő körültekintés mellett gazdát találjanak számukra. Többen vettek is át kutyákat, többek között a Szurkolók az Állatokért állatvédelmi egyesület is. Vezetőjük, Kapin Richárd is nyilatkozott a Telexnek az ügyről:

 „Ezek a kutyák eddig a láncot és a ringet ismerték, de ki lehet belőlük nevelni a rossz reflexeket, visszailleszthetők a társadalomba. Ahhoz viszont idő kell, hogy megismerd a személyiségüket. Nem vagyunk egy gépgyár, hogy csak úgy kiadjuk az állatokat, az felelőtlenség lett volna”… „Szerettünk volna még kihozni kutyákat a ROKK-tól, de egy idő után egyszerűen nem kaptunk válaszokat” (Kapin Richárd nyilatkozta a Telex.hu-nak)

Közérdekű adatigénylés útján tudták meg az igazat

Nyáron kezdtek el olyan hírek érkezni a civilekhez, hogy sok kutyát elaltattak a telepen. Arról azonban, hogy pontosan mi történt, semmilyen felvilágosítást nem kaptak. Dr. Kajó Cecília, a környezet- és állatvédelemmel kapcsolatos jog szakértője, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegélyszolgálat Egyesület titkára fordult végül a kormányhivatalhoz.

Közérdekű adatigénylés formájában próbált információhoz jutni. A kormányhivatal válaszából kiderült, hogy a ROKK telepen lévő amerikai staffordshire kutyák közül negyvenet veszélyesnek nyilvánítottak és elaltattak. A hivatal azt állítja, hogy az altatás előtt 13 menhelyet és civil szervezeteket is megkerestek, de senki nem vállalta a kutyákat, ahogy a ROKK sem. A kormányhivatal összesen 6,3 millió forintot fizetett eddig a ROKK-nak a kutyák tartásáért.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Telex.hu/Fehér János 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...