Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Elton Oliver on Unsplash

Lelőttek három csimpánzt egy svéd állatkertben

A svédországi Furuviksparken Állatkertben december 14-én legalább három csimpánzt lelőttek, miután azok kiszabadultak a kifutójukból.

A Jane Goodall Intézet közleményben ítélte el az állatkertben történteket, ahol három csimpánzt lőttek ki, egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan miért. Az állatkertből több csimpánz is megszökött a kifutójából, közülük pedig legalább hármat lelőttek.

Három csimpánz a közlemény kiadásakor még mindig csapdában volt az épületben. Az állatkert vezetősége szerint nem volt más alternatíva, csak a csimpánzok kilövése. Nyugtató lövedéket az állatoknak okozott stresszre hivatkozva nem alkalmaztak. Továbbá az is kiderült, hogy nem állt rendelkezésre megfelelő mennyiségű érzéstelenítő lövedék az állatkertben.

A Jane Goodall Intézet határozottan elítéli, hogy emberi gondozás mellett egy állat lelövésére kerüljön sor. Mindig kell lennie más megoldásnak. Hangsúlyozzuk azt a fontos szerepet, amelyet a gondozók játszhatnak a csimpánzok kifutóba való visszavezetésében. Az állatkerteknek pedig mindig elegendő nyugtatóval kell rendelkezniük, hogy elkerüljék az ilyen tragédiákat. A csimpánzok kilövése csakis mások közvetlen veszélye esetén jöhet szóba, mint legvégső megoldás. Megítélésünk szerint igencsak kérdéses, hogy erről volt szó. Szívfacsaró, hogy az egyik lelőtt csimpánz még csak három éves volt. (részlet a Jane Goodall Intézet nyilatkozatából)

Nem eutanázia történt

Az intézet szerint nem helyes, hogy az állatok lelövésére az eutanázia szót használják. Ez ugyanis azt jelenti, hogy mindez az állatok érdekében történt. Véleményük szerint azonban ez nem igaz. Úgy gondolják, hogy egy állatkertnek nem is szabadna állatot tartania, ha az egyetlen megoldás szökés esetén a leölés. A csimpánzok rendkívül intelligens állatok, akik meg tudják találni a módját annak, hogy kiszabaduljanak a kifutójukból.

Fontos lenne, hogy ilyen esetben fel legyen készülve az állatkert és a gondozók arra, hogy valamilyen humánus módon vegyék rá az állatokat arra, hogy térjenek vissza a kifutójukra.  Az ilyen eset nem egyedülálló, számos példa van arra, hogy egy kiszökött csimpánzt visszaterelték fegyverek és nyugtató nélkül a helyére. Az pedig elfogadhatatlan, hogy nincs megfelelő mennyiségű nyugtató lövedék egy állatkertben.

Vizsgálatot követelnek

A Jane Goodall Intézet egy független vizsgálatot sürget, mert az állatkert nem ad egyértelmű magyarázatot arra, hogy pontosan miért történt a tragédia. Kérdés még a további három csimpánz sorsa, akik egyelőre (a nyilatkozat idején) még nem tértek vissza a kifutójukba. Felszólították a Furuviksparken vezetőségét a további tragédiák elkerülésére, a helyzet megfelelő kezelésére.

„ A helyzet ellenőrzött megoldásának – vagyis a csimpánzok és az emberek biztonságának – érdekében használják a nemzetközi hálózaton belül rendelkezésre álló szakértői segítséget.”

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: janegoodall.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...