Saját KB bal
Saját KB jobb

Ne dobd ki! Régi, használt számítógép újrahasznosítása

Egy régi, használt számítógép ne végezze a kukában! Eleve azért sem, mert nem ott a helye, illetve azért is, mert számos alternatív felhasználási módja van. Nem kell tőle feltétlenül megszabadulni. Ebben a cikkünkben adunk pár tippet, hogy mit lehet kezdeni ezekkel a készülékekkel, amikor már megvettük az újabbat.

Lehet, hogy használt számítógép, de nem elhasznált!

Mindannyiunk életében eljön az a pillanat, amikor meg kell válnunk régi, használt informatikai eszközeinktől. Ilyenkor akinek nincs szüksége a legújabb és leggyorsabb eszközre, és kellőképpen környezettudatos is, annak a következő kiszemeltje egy használt számítógép vagy laptopot lesz.

De mi lesz ilyenkor a régivel? Sajnos sok esetben a padláson vagy a garázsban végzi, pedig ennek nem kellene így lennie. Nyilván már nem a legújabb és leggyorsabb készülékekről van szó, de ha még mindig használhatóak, akkor igenis érdemes nekik egy újabb esélyt adni. Csak meg kell találnunk a megfelelő feladatot a számukra!

Hoztunk is pár tippet, ötletet, javaslatot, hogy mit érdemes kezdeni egy használt készülékkel.

  • Számítógépet a konyhába?

Főzés vagy mosogatás közben jobban telik az idő, ha ott van egy sok mindenre használható számítógép. Ha ez egy laptop, akkor bárhova könnyen el lehet helyezni, és még sok helyet sem foglal majd. Még csak nem is kell, hogy fix helye legyen a konyhában, mert könnyen be lehet vinni a nappaliból is. Ráadásul bármit rá tudsz kötni, mert valószínűleg van benne kártyaolvasó és ott van az USB is, meg persze a Wifi és még jó eséllyel Bluetooth is. A lehetőségeid határtalanok.

  • Tesztgép

Lehet már te is belefutottál abba, hogy egy új operációs rendszert akartál kipróbálni, de közben rájöttél, hogy ez nem is pontosan olyan, mint amilyen neked kellene. Ezért kezdhettél mindent elölről, kereshettél tovább. De ez igaz lehet egyéb programok esetén is. Mi lenne, ha lenne egy olyan számítógéped, amin bármit le tudsz tesztelni anélkül, hogy például az új géped gyorsaságát kockáztatnád? Kiváló erre egy teszteszköznek kinevezett használt számítógép.

  • Legyen saját otthoni szórakoztató központod!

Egy régi laptopra bármikor tehetsz filmeket, klipeket, zenéket és egyéb audio formátumú fájlokat vagy fényképeket is például. Mindenféle audio és vizuális anyagot, amihez könnyen hozzá tudsz kötni egy TV-t, egy keverőt, egy 5.1-es rendszert, vagy egy egész professzionális hangrendszert is akár. A lényeg, hogy kis befektetéssel egy elég komoly otthoni szórakoztató központot alakíthatsz ki magadnak bárkol a lakásban.

  • Nagyon régi a laptop? Digitális képkeretnek jó lesz!

Bármennyire is régi egy hordozható számítógép, képek megjelenítésére még alkalmas lesz. Ezt kihasználhatjuk, ha digitális képkeretként használjuk tovább. Hatalmas előnye, hogy a monitorja sokkal nagyobb lesz, mint egy átlagos digitális képkeret, így például könnyebb lesz rajta megmutatni az unokákat is a nagyszülőknek.

A fentiek közül bármelyik újrahasznosítási mód kiváló. Érdemes második esélyt adni használt készülékeinknek.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...