Saját KB bal
Saját KB jobb

Dr. Jane Goodall videóüzenetet küldött hazánk fáinak védelmében

„Sziasztok! Itt Jane Goodall. Nagyon megdöbbentett, hogy olyan jogszabályok meghozásáról hallottam, amelyek lehetővé tennék a fák kivágását még a védett magyar erdőkben is.” – kezdi személyes üzenetét az ismert etológus, természetvédő.

Dr. Jane Goodall-t nem kell bemutatnunk. Évtizedek óta a klímaváltozás elleni küzdelem, a Föld megmentésének élharcosa, utazó nagykövete. Karizmatikus személyisége és fáradhatatlan munkája igazi ikonná emeli. Dr. Goodall most személyes üzenetet küldött egy kis ország lakóinak. Nekünk.

Meghoztak ugyanis egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy védettség alá tartozó területeken is fakitermelést lehessen folytatni. A döntés indoka az, hogy az energiaválság és a lehetséges gázhiány, illetve a dráguló rezsi jelentős nehézséget okozhatnak a téli fűtési szezonban. Ezért döntött a kormány a fakitermelés fokozása mellett.

A környezetvédő szervezetek álláspontja szerint azonban az erdők kivágása nem hoz gyors megoldást. A szeptemberben kivágott fa ugyanis még nem alkalmas ezen a télen tüzelőnek, hiszen nem szárad ki megfelelően. Emellett pedig, különösen a klímaválság idején, a fák kivágásával járó esetleges rövid távú haszon eltörpül a hosszú távú veszteség mellett.

A több száz éve növekedő, egységes ökológiai rendszert alkotó erdők elpusztításával helyrekozhatatlan károkat szenved a hazai táj, az ökoszisztéma és a környezet. Dr. Jane Goodall videóüzenetében kiemeli:

„Az erdők nem csak a klímaváltozás lassításáért folytatott harcunkban játszanak szerepet, […] de az erdőkre támaszkodunk a hőmérséklet és a csapadék szabályozásában is.”


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.facebook.com/events/444089584399203/; https://24.hu/fn/gazdasag/2022/08/12/egererdo-tarvagas-fakitermelse-kormanyrendelet/; JGI Hungary YouTube; Kép: Photo by Ivars: https://www.pexels.com/photo/tree-trunks-piled-up-on-grass-on-autumn-cloudy-day-4324342/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...