Saját KB bal
Saját KB jobb
marialejarza képe a Pixabay -en.

New York-ban betiltják kutyák árusítását az állatkereskedésekben

New York-ban 2024-től tilos lesz árulni az állatkereskedésekben kutyát, macskát és nyulat. Az új törvényt már alá is írták.

2024-től kezdődően New York állam állatkereskedései nem árulhatnak többé kutyákat, macskákat és nyulakat. A törvényt december 15-én írta alá Kathy Hochul kormányzó. Hasonló tilalom van már érvényben például Kalifornia és Illinois államokban is.  A tilalom egyértelműen a szaporítók elleni küzdelem egyik fontos állomása.

„Büszkén írom alá ezt a jogszabályt, amely érdemi lépéseket tesz a kíméletlen bánásmód visszaszorítása és az állatok jólétének védelme érdekében az egész államban.” Kathy Hochul

Hochul kormányzó azt is hozzátette, hogy a jogszabály azokat a szaporítókat célozza meg, akik visszaélnek az állatokkal. Nem biztosítják a megfelelő állatorvosi ellátást, táplálékot és szocializációt valamint a genetikai szűréseket.

Szaporítók elleni küzdelem

A szaporítók tevékenysége ellen az USA-ban is több fronton harcolnak. Az állatvédők mellett egyre több politikus is kiáll az állatok jogaiért és támogatnak minden erre irányuló törvényjavaslatot. A most elfogadott szabályozás mellett is számos képviselő lobbizott.

„New York állam többé nem engedi meg, hogy az országszerte működő embertelen szaporító telepek lássák el az állatkereskedéseket. Ezek az emberek állatkínzásból és  gyanútlan vásárlókból profitálnak. Bízunk benne, hogy sok család megmenekül attól, hogy több ezer dollárt költsenek szeretett új háziállatukra, aki genetikailag sérült és krónikusan beteg.”- mondta Linda B. Rosenthal képviselőnő az új törvény elfogadása után kiadott nyilatkozatában.

Menhelyek támogatása

A törvény a tiltás mellett megoldási javaslatot is nyújt arra, hogy mégis elérhetőek legyenek ezek a háziállatok a boltokban. Az új irányelv ugyanis lehetővé teszi, hogy menhelyek és állatvédelmi szervezetek béreljenek helyeket az üzletekben. Így az örökbefogadásra váró kutyák és cicák kerülnek a szaporító telepekről származó kölykök helyére.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: cbsnews

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...