Saját KB bal
Saját KB jobb

Hazatalálnak a kutyák?

Számos csodálatos történetet olvashatunk arról, hogy a kutyák hazatalálnak. A legismertebb talán Lassie sztorija, de időről időre bukkannak fel olyan esetek, amikor nagy távolságból vagy éppen hosszú évek után talál haza egy kutya.

Ennek folyamán sokan hiszik, hogy a kutyák jól tájékozódnak és bárhonnan hazatalálnak. A számos elveszett, talált állatról szóló poszt és hirdetés, illetve a chipleolvasók nagyüzeme azonban mást sugall. Valószínűleg valóban csodával határos, hogy egyes kutyák hazatalálnak. Brian Hare, a Duke Egyetem kognitív idegtudomány professzora, szerint a kutyák nem rendelkeznek sem belső GPS-szel, sem a szaglásuk nem olyan kiváló, hogy hazataláljanak.

A kutyák, ahogy a legtöbb emlős állat, rendelkeznek egyfajta tájékozódási képességgel. Ezt azonban számos kognitív struktúra alkotja, nem egyetlen, erre a célra kifejlődött agyi terület vagy funkció. A tájékozódás módjában is vannak különbségek. Míg egyes emlősök territoriálisak, és akár több négyzetkilométeres erdőségekben is tudják, hol vannak a területük határai, más állatok inkább az útvesztő feladatokban jobbak. A patkányok például remekül navigálnak labirintusokban, hiszen erre a mindennapok során szükségük van. És ne feledkezzünk meg a vándorló állatokról, akik akár több ezer kilométert is képesek megtenni, és pontosan megérkezni a kiszemelt helyre.

A kutyák is rendelkeznek bizonyos típusú navigációs készséggel, bár ennek pontos természete egylőre alaposabb kutatás tárgya. Feltételezhető, hogy tájékozódási pontok alapján tudnak odatalálni bizonyos helyekre. Az is valószínű, hogy ebben a szaglásuk is segíti őket, amely nemcsak térben, de időben is támpontot ad számukra. A kutyák ugyanis nemcsak azt tudják megmondani egy szagmintából, hogy járt-e ott valaki, de azt is, hogy mikor, és merre ment.

Bár mindez lenyűgöző, az elveszett kutyák többségéről nem elmondható, hogy hazatalálnak. Ezért ahelyett, hogy csodálatos képességeket tulajdonítunk nekik, inkább vegyük észre, hogy a biztonságuk a mi kezünkben van. A megelőzés, a biléta az elérhetőségeinkkel és a (kötelező!) mikrochip biztosabb megoldás.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Brian Hare: The Genius of Dogs; Kép: Photo by Ioan-Dan Plesa: https://www.pexels.com/photo/dog-in-meadow-in-the-evening-14610314/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...