Saját KB bal
Saját KB jobb
Klaus Stebani képe a Pixabay -en.

Évezredek óta először született vadon élő bölény Angliában

Több ezer év után először született vadon élő bölény az Egyesült Királyságban, egy újratelepítési program keretén belül.

Óriási meglepetés érte a vadőröket, amikor felfedezték a bölény bébit a Canterbury melletti West Blean és Thornden Woods erdőkben élő bölénycsorda ellenőrzése közben. A kis borjú anyját és két másik nőstény bölényt még júliusban engedték szabadon az erdőben.

Visszatelepítési program

A bölények a  Kent Wildlife Trust és a Wildwood Trust által indított betelepítési program egyik fontos szereplői. A folyamatot a klímaválság és a biológiai sokféleség megőrzésére tett erőfeszítések hívták életre. A vemhességre pedig senki nem számított. A bölények nagyon jól titkolják a vemhességet annak érdekében, hogy elkerüljék a ragadozók támadását. A vadőröket tehát teljesen váratlanul érte a borjú látványa, az öröm pedig óriási volt.

Hogyan segítik a bölények a biológiai sokféleséget?

A bölények méretüknél fogva igen hasznosak az élőhelyek szabályozásában. Ők Európa legnagyobb szárazföldi állatai. Méretük és viselkedésük miatt pedig óriási hatással vannak a környezetre. Tulajdonképpen egy ökológiai mérnök szerepét töltik be a vadonban.  A bölények nagyban hozzájárulnak a biológiai sokféleség fenntartásában.

A gyakorlatban ez egy nagyon egyszerű és természetes folyamat. A bölények ezeken a területeken legelnek, frissítik a bozótokat, rágják a fákat, bokrokat. Tapossák a talajt, kidöntik a fákat, egyszóval átalakítják az élőhelyet, tisztásokat és változatosabb környezetet hoznak létre. Olyat, amit csak a bölények tudnak létrehozni.Egy ilyen „felfrissített” helyen pedig minden más vadon élő állat is jobban fejlődik és szaporodik.

Mikor halt ki a vadon élő bölény Európában?

Az európai bölény a kontinens nyugati felén már régen kipusztult. Az Egyesült Királyságban kb. 6000 évvel ezelőtt élt utoljára bölény a vadonban. Az elmúlt évszázadokban már csak a Kárpát-medencében, Erdélyben és a Kaukázusban fordultak elő. Az utolsó bölényről annyit tudni, hogy Erdélyben, 1762-ben ejtették el.

A híres magyar őrségi bölények

Magyarországon még élnek bölények, sőt nem is akármilyenek. Az Őrségi Nemzeti Park területén élő csorda egy hatalmas területen él, de sokszor meg lehet őket csodálni a bemutatóhelyként ismert tisztáson.  De miért olyan különlegesek ezek a bölények?

A szerző fotója.

Attól, hogy az egyetlen kaukázusi-hegyvidéki bika utódaitól származnak. Felmerül a kérdés, hogy hogyan lehetséges ez, amikor az utolsó bölényt 1762-ben elejtették. Gyakorlatilag akkor végérvényesen ki is pusztult a kaukázusi-hegyvidéki bölény.  Egyetlen egy szerencsés bika azonban életben maradt. Ez a bika aztán egy fajmentő programon belül három síkvidéki tehenet fedezett. Tőlük származnak a hegyvidéki vérvonalat örökítő egyedek.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: euronews 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...