Saját KB bal
Saját KB jobb

Színes kavalkád – Novemberben szezonális élelmiszerek

Novemberben ködbe és szürkeségbe borul a világ, de nem a szezonális zöldségek! A hangulatunkat éppúgy feldobják a szezon színes sztárjai, mint az immunrendszerünket. Ráadásul kutyáinknak is akad pár kedvenc falat ebben a hónapban.

ZÖLD

A természet pontosan tudja, mire van szüksége ilyenkor a szervezetnek. Antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag zöld leveles növényekre. A kelfélék (kínai kel, fodros kel, pak choi) mellett a rukkola, a sóska és a spenót is terem és betakarítható. Ezekben a levelekben az immunrendszer legnagyobb támogatóira találhatunk – fogyasszuk őket minden nap! Kutyáinktól se sajnáljuk az antioxidáns bombát: egy kávés vagy teáskanálnyi apróra vágott rukkola vagy spenót is rengeteg egészséges vitaminnal és ásányi anyaggal tölt fel. Az eledelbe keverve és jó apróra vágva általában lecsúszik…

BARNA

A mennyei szelídegsztenye is novemberben éli szezonját. A piacokon már találkozhatunk vele. Réz, mangán és B-vitaminok remek forrása. Kálium-tartalma révén jótékonyan hat a szívre. Meglepő, de C-vitamin-tartalma is igen magas. Még sütve is fedezi a napi szükségletünk kb. 20%-át (egy marék gesztenye). A kutyák kedvence is, és mivel kiváló rostforrás, ne sajnáljunk tőlük pár szem sült finomságot.

HALVÁNY

A halvány kategóriába tartozik a novemberben szezonális csicsóka és a karfiol. Bár az emberek egy része nem kedveli e két zöldséget, mindkettő nagyon egészséges, alacsony kalóriatartalmú és tápanyagokban gazdag. A csicsóka magas kálium, vas, réz, foszfor és magnéziumtartalma mellett az összes B-vitamin megtalálható benne. Emellett remek rostforrás. Főzve vagy sütve, héja nélkül adható a kutyáknak. A magas rosttartalom miatt először kis mennyiséget adjunk, nehogy hasmenést okozzon.

A karfiol igazi vitaminbomba: C-, K-, B12- (folsav) vitaminokban kiemelkedően gazdag. Ezekből hő hatására veszít, de még főzve is tartalmaz belőle. A karfiolban megtalálható az úgynevezett szulforafán, amely jó hatással van a szív egészségére, illetve védi a szemet a károsító oxidatív folyamatoktól.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://gasztrohos.hu/tipp/novemberben-szezonalis-alapanyagok Kép: Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/agriculture-basket-close-up-colorful-219794/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...