Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák és a macskák mozgásszervi betegségei

Az emberekhez hasonlóan házi kedvenceink is szenvedhetnek mozgásszervi problémáktól. Ezek elsősorban a kor előrehaladtával jelentkeznek, de léteznek olyan veleszületett rendellenességek, melyek már egészen fiatal korban is problémát okozhatnak.

A mozgásszervi problémák esetén is fontos a mielőbbi diagnózis és a megfelelő kezelés. Ezért, ha kedvencünk mozgásában bármilyen szokatlan változást észlelünk, keressük fel mielőbb az állatorvosunkat. Számos olyan betegség van, amely korai felismerés esetén kezelhető. Vannak ugyanakkor olyan kórképek is, ahol a kezeléssel az aktuális állapotot lehet csak fenntartani, illetve a romlást lassítani. Ilyen esetekben is nyilvánvaló a korai felismerés fontossága.

Vannak olyan fajták, amelyek kifejezetten hajlamosak bizonyos mozgásszervi bántalmakra. Például a német juhászkutyák, a rottweilerek és a retrieverek a csípő dysplasiára, a kistestű kutyák a patella ficamra, vagy a tacskók és más „virslikutyák” a gerincbántalmakra. A mozgásszervi betegségekre hajlamos fajták és keverékeik esetében érdemes évente legalább egyszer alapos kivizsgálást kérni az állatorvostól.

A korai felismerésen túl fontos szerepe van az életmódnak is. A mozgásszegény életmód és az elhízás sajnos elősegíti a mozgásszervi problémák kialakulását. Ugyanakkor a túlzott terhelés sem biztos, hogy jót tesz. Válasszunk a kutyánk testalkatának (fajtájának), korának és edzettségének megfelelő mozgásformát, amellyel gondoskodhatunk arról, hogy fitt és egészséges legyen a lehető leghosszabb ideig.

Kifejezetten ajánlottak az olyan kíméletes mozgásformák, mint a fizioterápia vagy a hidroterápia, akár kialakult mozgásszervi panaszok esetén, akár megelőzés céljából.


Támogatott tartalom (X).
EM-HU-22-0074
Kép: Photo by MART PRODUCTION: https://www.pexels.com/photo/a-dog-sitting-on-the-ground-8327777/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...