Saját KB bal
Saját KB jobb
AnjaGh képe a Pixabay -en.

Bővül a NAV kutyás osztaga, keresőmunkára képezhető kutyákat vásárolnak

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint keresőmunkára kiképezhető kutyákat vásárolnak, hogy bővítsék jelenlegi állományukat.

A NAV kiképzői olyan kutyák beszerzésére adtak ki felhívást, akik 10 és 36 hónap közötti életkorúak, egészségesek, oltási könyvvel vagy útlevéllel rendelkeznek és természetesen chippel, vagy transzponder számmal vannak ellátva. Fontos kritérium az is, hogy a kutyák ivarosak legyenek. Miután a jelentkezők közül kiválasztották a legesélyesebbeket, a kutyák egy 21 napos próbaidőt kapnak.

Nem kötik fajtához

Bár a legtöbb és jelenleg a legnépszerűbb keresőkutya a belga juhászkutya, a német juhászkutya és labrador retriever, a jelenlegi kiírás nem tartalmaz fajtamegkötést. Írtunk már mi is  sikeres corgi rendőrkutyáról, aki hatalmas karriert futott be keresőkutyaként az orosz rendőrségnél.

40 kutya dolgozik a NAV-nál

Az MTI érdeklődésére a NAV elmondta, hogy jelenleg 40 kutyával dolgoznak és további 13 kutya kiképzését és szolgálatba állítását tervezik. A képzés különböző szakirányokból áll, a bankjegyekre és dohánytermékekre szakosodott kutyák képzési ideje 12-14 hét, a kábítószer keresésére 16 hét alatt már megbízhatóan kiképezhető egy kutya. Szolgálati ideje alatt minden kutyus egy vezetővel dolgozik és ez egészen addig így is marad, amíg a kutyát ki nem vonják a munkából.

A kutyusok vezetőik otthonában élnek családias környezetben, nyugdíjazásukat követően pedig általában gazdájukkal maradnak és élvezik a megérdemelt pihenést. A szolgálati kutyához a NAV biztosítja az otthonukban elhelyezhető kennelt és kutyaházat, illetve a tartáshoz és ápoláshoz szükséges minden további eszközt.

A pályázat részletei

A NAV augusztus 25-ig a [email protected] e-mail-címen várja a gazdák előzetes ajánlatát, melynek tartalmaznia kell a kutya hívónevét, fajtáját, ivarát és vételárát. Továbbá a gazdának meg kell adnia e-mail-címét, adatait, illetve jeleznie kell azt is, hogy a kutyát magánszemélyként vagy gazdálkodó szervezetként – például egyéni vállalkozóként, kft.-ként – szeretné eladni.  A hivatal a kutyavásár időpontja előtt felveszi a kapcsolatot azokkal az érdeklődőkkel, akiktől ajánlatot kér: ekkor elküldi az ajánlattételi felhívást, és a kutyavásár, valamint a beszerzési eljárás további részleteit is. A kiírás részletes feltételei megtalálhatók a NAV honlapján.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...