Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Tömegesen hagyják hátra háziállataikat Hongkongban

Hongkongban a kivándorlási hullámmal egyidejűleg a háziállatok elhagyása is megugrott. Tömegesen hagyják hátra háziállataikat a várost elhagyó emberek.

Tömeges kivándorlás zajlik Hongkonk-ból, melynek számos politikai és közéleti oka van, de a rendkívül szigorú Covid-19 elleni védekezés is hozzájárult ahhoz, hogy az embereknek megrendüljön a bizalma a városban. A kétévi bezártság után nagyon sokan döntenek a távozás mellett, azonban a városállamot nem olyan egyszerű elhagyni.

Sok háziállat marad hátra

A város lakossága 7,41 millióról 7,29 millióra csökkent a népszámlálási és statisztikai hivatal szerint. A kivándorlók nagy része nem tudja magával vinni háziállatát, legtöbbjüket menhelyekre próbálják leadni. Az egyik legnagyobb menhely a Hong Kong Dog Rescue (HKDR) vezetője szerint a menhely folyamatosan tele van, de nem mondanak nemet egyetlen érkezőnek sem. A saját kutyáikról lemondó emberek tíz esetből nyolcszor a kivándorlással indokolják döntésüket.

Nincs más választás

Nem egyszerű Hongkongból háziállatot kivinni, hiszen a szigorú járványvédelmi szabályok miatt sok légitársaság megszüntette hongkongi járatát. A France 24 jelentése szerint júliusban mindössze 401 000 utas fordult meg a repülőtéren, ami a járvány előtti számok hat százaléka. A kereskedelmi járatok csökkenése miatt szinte alig jut hely a repülőn egy háziállatnak. Vagy ha jut is, olyan borsos áron, amit kevesen engedhetnek meg maguknak. A tehetős lakosok magánrepülőt is bérelnek, hogy kijuttassák állataikat, de ezt sajnos kevesen tehetik meg. Az állatukat elhagyó embereknek sokszor nincs más választásuk.

Sorsuk megpecsételődött

A menhelyre leadott kutyák sorsa nem sok jóval kecsegtet. A gazdátlan kutyák száma napról napra növekszik, a lakosság száma pedig napról napra csökken. A menhelyek befogadóképessége sajnos véges, nemzetközi szervezetek pedig nagyon nehezen tudnak bármit is tenni a légi közlekedés korlátai miatt. A hongkongi állatmentő és állatvédő szervezetek egyelőre kitartanak, de ha a tendencia így folytatódik nem tudják mi lesz a rengeteg gazdátlan kutya sorsa.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...