Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Addig térdelt a vizsla nyakán, amíg az el nem pusztult

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy férfi ellen, aki egy sétáltatás közben történt incidens miatt ölt meg egy vizslát.

Az eset még 2022 áprilisában történt, amikor a kunszentmártoni rendőrök bejelentést kaptak állatkínzás miatt, mely egy vizsla halálát okozta. Az eljárást azonnal megindították, a nyomozást pedig augusztus végén befejezték és vádemelési javaslattal átadták az ügyészségnek.

Számos hiba vezetett a tragédiáig

A rendőrség közleménye részletesen leírja a borzasztó tragédia körülményeit, mely egy tapasztalt gazdi számára számos ismerős konfliktust tartalmazhat. Ebben az esetben azonban a konfliktus tragédiába torkollt.

A megalapozott gyanú szerint 2022. április 17-én 18 óra körül egy kunszentmártoni lakos a településről kifelé haladva sétáltatta pórázon és hámon lévő, fegyelmezetten közlekedő vizsláját, mikor egy kistestű kutya odarohant hozzájuk és támadólag lépett fel az állattal szemben. A vizsla elkapta a támadó ebet és a szájában tartotta. Ekkor egy férfi odaszaladt az állatokhoz, fejbe rúgta a vizslát, és mivel az nem engedett a szorításból nagy erővel rátérdelt a nyakára és folyamatos nyomás alatt tartotta. A kutya elengedte a kistestű támadóját, de a férfi tovább térdelt az állaton egészen addig míg az nem mozdult. A kutya gazdája pedig többször kérte, hogy engedje el kedvencét. A vizsla a helyszínen elpusztult. A gyanúsítottként kihallgatott 38 éves férfi elismerte a bűncselekmény elkövetését. Az eljárás során kirendelt állategészségügyi igazságügyi szakértői vélemény szerint a vizsla az őt ért stranguláló (elszorító) hatások és tompa erőművi behatások együttes hatása következtében pusztult el.

Pórázon lévő nagytestű kutyát kistestű kutya támad meg

Valószínűleg nincs olyan gazdi, aki még nem találkozott vehemensebb, olykor támadólag fellépő kistestű kutyával. Pórázon lévő kutyához eleve felelőtlenség szabadon lévő kutyát engedni, mert nem tudhatjuk, hogyan reagál a mozgásában és így védekezőképességében is korlátozott kutya. Az ilyen szomorú és tragikus esetek talán világítanak rá arra, hogy egy be nem tartott íratlan szabály, egy szabadjára engedett kutya milyen tragikus véget érő események sorozatát indíthatja be.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: police.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...