Az állatorvos, aki korábban a gazdátlan állatokat altatta el, mára évi 15,000 kutyát ment meg

Dr. Michael Good állatorvos. Korábbi munkája az volt, hogy a kóbor kutyáknak beadja a végzetes, altatáshoz szükséges injekciót. Egy idő után annyira besokallt a munka értelmetlenségétől és szívtelenségétől, hogy mára egy egész birodalmat épített fel, és többezer gazdátlan kutyát ment meg.

 

A legnagyobb amerikai, állatokkal foglalkozó segélyszervezet, az ASPCA adatai szerint évente mintegy 670,000 kutyát altatnak el az országban. Bár így is borzalmasan hangzik, de ez a szám máris sokkal alacsonyabb, mint évekkel korábban volt. Sokat segített a tendencia javulásában az emberek tájékoztatása arról, hogy milyen előnyökkel jár egy menhelyi kutyus örökbe fogadása, de a vásárlás még mindig dominánsabb.

A számok államonként is sokat változnak. Georgia-ban, ahol Dr. Michel Good állatorvos is praktizál, lényegesen több a menhelyen élő kutya. – A déli tradíció szerint a kutyákat hagyni kell tenni a saját dolgukat – meséli Dr. Good. – Az utcák tele vannak ennek a mentalitásnak a következményeivel. Több mint 100,000 gazdátlan állatot altatnak el évente csak a nagy Atlantai régióban. –

A középnyugati és az északkeleti régióban más a helyzet: a menhelyeknek egész várólistáik vannak az örökbefogadó családokról, akik csak arra várnak, hogy kutyához jussanak. Ebből született Dr. Good ötlete. Az altatás előtt álló déli kutyákat egyszerűen elszállítja olyan altatástól elzárkózó menhelyekre, ahol szükség van rájuk.

Megalapította az „Underhound Railroad” elnevezésű alapítványt, amelyet a híres „Underground Railroad”-ról nevezett el: a 19. századi titkos útvonalakkal és menedékházakkal működő hálózatról, amelyet az abolicionisták használtak a rabszolgasorban élő népek szabad államokba történő szállítására.

A szervezet nem pusztán a szállítást vállalja: begyűjti a kóbor ebeket, átveszi a felelőtlen gazdák kutyáit, megvizsgálja, kezeli őket, ha arra van szükség. Speciális kamionokat is beszereztek, hogy egyszerre több állatot tudjanak biztonságban szállítani. Olyannyira sikeres lett a projekt, hogy 2016-ban közel 15,000 kutyát mentett meg a szervezet.

Dr. Good állatorvosként tudja, hogy kizárólag egészséges és fitt kutyákat lehet szállítani, hiszen egyetlen beteg eb megfertőzheti az összes többit, így nagyon figyelnek rá, hogy csak a legjobb állapotukban indítsák őket útnak. Különösen a parvo vírusra kell figyelniük. – A józanész fontos, különösen, ha érzelmileg terhelt döntéseket kell meghoznunk. Élet és halál döntései ezek. Hiszen, ha arra törekszünk, hogy egy kutyát megmentsünk az altatástól, de ezáltal megfertőzünk és esetleg többet meg is ölünk, hogyan javítanánk egy rettenetes helyzeten? Csak még rosszabbá tennénk. Pontosan emiatt nem csupán szállítjuk őket: mindenfajta állatorvosi kezelést megkapnak, ami biztosítja, hogy egészségesen, útra készen indulnak el. –

Dr. Good nem állt meg az első alapítványnál: azóta létrehozta a Homeless Pet Club-ot, amely bevonja a mentési programba az iskoláskorú gyerekeket is, valamint az Operation Underhound-ot, ahol az állatorvosokat hívja be a programba.

 

Máshol is vannak jó ötletek:

Zseni ötlet az új brit utcai világítás, amit kutyakaki működtet

Egy kolozsvári fiú 2,3 tonna táp adományt szedett össze a helyi menhely 850 lakójának

15 év alatt 60,000 állatot mentett meg az Indiába költöző amerikai család

Örökbefogadók, akik először látják választott kutyájukat

Egy indiana-i menhely ünnepel: az összes állatot örökbe adták

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...