Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Három delfint engedtek vissza az óceánba többéves fogság után

Három palackorrú delfin nyerte vissza szabadságát. Egy állatvédő szervezet alázatos és kitartó munkájának köszönhetően visszaengedték őket az óceánba többéves fogság után.

unspl

Johhny, Rocky és Rambo egy utazó delfináriumban dolgoztok sok éven át, majd egy szállodakomplexum alkalmazásába kerültek. Mindkét helyen szűkös medencékben éltek, fagyasztott halon és folyamatos produkciókkal kellett szórakoztatniuk a nagyérdeműt. Miután az üdülőkomplexum bezárt, a három delfint sikerült megmentenie egy állatvédő szervezetnek.

Három év gyógyulás

A delfinek egy újabb delfinárium helyett szerencsére egy indonéziai delfin menhelyen kötöttek ki. Állatvédők kitartó munkájának köszönhetően az állatok nem kerültek további értékesítésre, hanem átadták őket a szervezetnek. Az elmúlt három évüket itt töltötték, gyógyulással, erejük visszanyerésével. A gondozók folyamatosan arra készítették fel őket, hogy egy napon majd visszaengedhetők legyenek az óceánba. Leromlott fizikai és mentális állapotuk ezt ugyanis azonnal nem tette lehetővé. A felkészítés során újra élő halak közé engedték őket, megtanultak vadászni és saját magukat ellátni friss élelemmel. Számos, nem várt problémával kellett azonban szembenézniük.

Fogkorona

A legidősebb delfin, Johhny például olyan mértékű fogkopással érkezett, hogy már nem volt képes élő halat enni. Ez a fogkopás az éveken át tartó fagyott halas táplálás törvényszerű következménye. Sajnos visszafordíthatatlan folyamat és csak egy módon lehetett orvosolni, mégpedig koronával. Johhny delfin fogára az orvosok koronát készítettek, mellyel sikeresen újra megtanult rágni és élő halakat enni.

Kinyíltak a kapuk

Végül elérkezett az idő, és a Balin található delfin rehabilitációs központ kapui múlt héten kinyíltak. A delfinek félve megnézték a nyílást és először nem nagyon akaródzott nekik kimenni a nyílt óceánra. Nagyjából egy óra múlva azonban már boldogan úsztak és ugráltak a nyílt vízen. Mielőtt azonban elindultak, még egyszer visszafordultak és körbejárták a területet, ahol elmúlt három évüket töltötték. Az egyik gondozó szerint így köszöntek el tőlük.  A három delfint most egy éven át GPS nyomkövetővel figyelik. Bármikor visszatérhetnek a menhelyre, de erre nem sok esélyt látnak a szakértők. Úgy vélik, hogy hamarosan csatlakoznak egy falkához, lehet hogy együtt maradnak, de az is elképzelhető, hogy külön utakon folytatják szabad életüket.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet.org

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...