Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Matt ODell on Unsplash

Norvégiában betiltották az angol bulldog és a Cavalier King Charles spániel tenyésztését

Az angol bulldog és a Cavalier King Charles spániel tenyésztését január 31-én tiltotta be az állam a kutyák egészségi állapota miatt.

Az oslói kerületi bíróság január 31-én kimondta, hogy az angol bulldog és a Cavalier King Charles spániel tenyésztése nem felel meg az ország állatvédelmi törvényében foglaltaknak. A törvény 25. paragrafusa szerint ugyanis a kutyák tenyésztése tilos, amennyiben az

  • úgy módosítja a génállományt, hogy az hátrányosan befolyásolja az állatok fizikai vagy mentális funkcióit, vagy ilyen génállományt örökít tovább,
  • csökkenti az állatok természetes viselkedésének képességét,
  • általános etikai elvekbe ütközik.

A törvény szerint az ilyen állatok nem tenyészthetők tovább. A Norvég Állatvédelmi Társaság által indított eljárás azt hivatott bizonyítani, hogy ezek a fajták már olyan génállománnyal, fizikai-és szellemi tulajdonságokkal rendelkeznek, hogy további tenyésztésük megszegi az állatvédelmi törvény ezen rendelkezéseit. A bíróság pedig helyt adott az indítványnak és az állatvédelmi törvényre hivatkozva betiltotta további tenyésztésüket

Súlyos betegségek a koponyarövidülés miatt

Az évtizedeken át tartó tenyésztési folyamat során ezeknél a fajtáknál olyan mértékű koponya rövidülés figyelhető meg, mely egyértelműen súlyos betegségek kialakulásáért felelős. A legtöbb ilyen nyomott orrú kutyafajtának problémája van a légzéssel. Amit a gazdi sokszor cuki horkolásnak vél, az akár komoly légzési nehézség is lehet. Ezeknek a kutyáknak sokszor a sima lélegzetvétel sem zökkenőmentes, nyári melegben pedig végzetes légzési nehézségek is kialakulhatnak. Nem véletlen, hogy egyre több légitársaság nem vállalja már a rövid fejű, vagy nyomott orrú kutyák szállítását sem fedélzeten, sem a poggyásztérben.

A Cavalier King Charles spánielek nagy része szívbetegséggel születik, krónikus fejfájással, szembetegségekkel és ízületi problémákkal is küzdenek.

A szaporítók nagy kárt okozhatnak

Az állatvédők szerint ennek a folyamatnak drasztikusan és azonnal véget kell vetni. Egyetlen lehetséges utat látnak arra, hogy az állatvédelmi törvények betartásával lehessen tenyészteni hasonló kutyákat. Ez pedig más fajtákkal történő keresztezés. A döntést nem fogadta mindenki örömmel. Mivel ezek a fajták sajnos kimondottan népszerűek, a tiltás nem fogja befolyásolni a keresletet, ellenben az illegális szaporítást igen. Norvégiában csak 2021-ben 416 fajtatiszta Cavalier King Charles spánielt és 83 angol bulldogot regisztráltak.

Ez azt jelenti, hogy a legnépszerűbb, kiszolgáltatott egészségügyi állapotban lévő fajták sorsa a legrosszabb kezekbe kerül majd. Nem lesz felügyelet, hozzáértés, szakmai tapasztalat, a szaporítók még súlyosabb károkat okoznak majd. Emellett mindenki egyetért abban, hogy szükséges a változtatás, de nem biztos, hogy ez a helyes út.

Változást indíthat el a döntés

A norvég bíróság döntése határokon belül marad, de nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy nemzetközi szinten is elinduljon a változás. A két fajtán kívül sajnos még számos olyan van, akiket szintén érintenek a koponyarövidüléssel együtt járó betegségek. A francia bulldog vagy a mopsz szintén kimondottan népszerű fajták, előbb-utóbb az ő tenyésztésüket is sokkal komolyabb keretek közé kell majd szorítani.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: world today news 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...