Saját KB bal
Saját KB jobb
Mirror/AFP/Getty Images

Vörösre festi a tenger vízét a bálnavadászat a Feröer-szigeteken

Vörösre festi a tenger vizét az évente ismétlődő rituális és barbár bálnavadászat a Feröer-szigeteken.

Minden évben megrendezésre kerül az a barbár és józan ésszel felfoghatatlan vérengzés a Feröer-szigeteken. Ennek során több száz bálnát mészárolnak le, hagyományőrző vadászat keretein belül. Az idén júliusban megrendezett első vadászat több mint 250 bálna életét követelte. Ezt a hagyományt több mint ezer éve őrzik és hajtják végre a helyiek. Nem számít az állatvédők kétségbeesett tiltakozása, de még a világjárvány sem szab határt az őrületnek.

A bátor „vadászok” vagy „halászok” akkor ejtik foglyul az állatokat, amikor azok a dán partok mentén vándorolnak és a tengerparthoz érnek. Ekkor körbeveszik és barbár módon csapásokkal, késsel oltják ki az életüket.

Fotó: Mirror/AFP/Getty Images

Július elején 252 bálnát, 35 atlanti fehérsávos delfint öltek meg Hvalbában. A vadászatból származó húst szétosztják a nagyjából 70 résztvevő között, akik egy része hajókkal tereli be az állatokat az öbölbe, másik részük pedig a vízben állva késével befejezi a hagyományos vadászatot.  Ennyi állat lemészárlásából azonban bőven marad még a falu lakosságának is, akik aztán kedvükre kereskedhetnek a hússal, vagy el is fogyaszthatják.

A Feröer-szigetek közelében évente körülbelül 100 000 bálna halad el, melyek közül átlagosan 800-at vadásznak le. Mindenkinek, aki a vadászatba részt vesz, engedéllyel kell rendelkeznie. Rengeteg kritika éri az ország hagyományát és a kormányt, mely tudomást sem vesz az állatvédők folyamatos kérvényeiről. A hagyományt egyelőre nem sikerült még megállítani, egyelőre sejteni sem lehet, hogy meddig fogja még bálnák vére vörösre festeni a partokat a Feröer-szigeteken.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Focusingonwildlife, Mirror

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...