Saját KB bal
Saját KB jobb

Már igényelhető az ingyenes „Ne hagyj az autóban!” matrica

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) idén ismét elindította a „Ne hagyj az autóban!”matricakampányát.

A hivatal 2017 óta indítja el minden nyár elején az ingyenes matricaigénylő felületet. A kampány célja, hogy felhívják a szülők és gyerekek figyelmét arra, hogy pár percre sem szabad bent hagyni a gyerekeket és kutyákat nyáron az autóban.

A matrica feladata pedig az, hogy a forgalmas helyekre kiragasztva minél több emberhez jusson el az üzenet. Elsősorban vendéglátóhelyek, kereskedelmi egységek, de magánszemélyek jelentkezését várják. Cél, hogy a matricák jól látható, forgalmas helyen legyenek kihelyezve.

A matricákat egy egyszerű űrlap kitöltésével lehet igényelni ITT a készlet erejéig.

Tíz perc is elég

Egy átlagos nyári napon akár tíz perc is elég ahhoz, hogy megtörténjen a baj.  Még csak kánikula sem kell hozzá. 30 Celsius-fok hőmérsékletnél a napon hagyott autóban rövid idő alatta kár 70 Celsius fok is lehet. Ez pedig már egy kisgyermeknek vagy egy kisállatnak olyan súlyos egészségkárosodást okozhat, mely hőgutával és halállal is végződhet.  Minden erőfeszítés ellenére a tragédiák így is évről-évre megismétlődnek, ezért nagyon fontos a lehető legszélesebb körű tájékoztatás és figyelem felhívás.

A hőgutára utal, ha a kutyának ijedt és zavart a tekintete, nyugtalan vagy elfekszik, zihál, szaporán lélegzik, fújtat, csorog a nyála vagy hány, vagy a testhőmérséklet 42 fok fölé emelkedik. Ilyenkor a cél a testhőmérséklet gyors és hatékony csökkentése, míg a kutya eljut az állatorvoshoz.

Legjobb védekezés a megelőzés

A nyári melegben nemcsak arra kell figyelni, hogy ne hagyjuk az autóban a kutyát. Nem szabad például tűző napon hagyni vagy futtatni. A sétákat kora reggel és késő este tartsuk. Szívbeteg, vagy idős kutyákra kiemelten figyeljük, ők sokkal rosszabbul tűrik a meleget. Mindig legyen a kutyák előtt friss ivóvíz és árnyékos, hűvös hely a pihenésre.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Nébih

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...