Saját KB bal
Saját KB jobb

Napszemüveg kutyáknak – Úri hóbort vagy valóban szükséges?

Az elmúlt években egyre gyakrabban jön szembe olyan kutya, akin napszemüveg van. Ha Olaszországban járunk, akkor pedig azt tapasztalhatjuk, hogy több kutyán van napszemüveg, mint itthon gyereken. Kis túlzással. Vajon a divatnak köszönhető, vagy tudnak valamit, akik napszemüveget adnak a kutyájukra?

Napszemüveget elsősorban azért hordunk, hogy védjük a szemünket a napsugárzástól. Emellett, természetesen, a „napszemüveg öltöztet”, és stílusunk, nyári öltözetünk elengedhetetlen része. De miért is van rá szükségünk? Az erős napsugárzás zavarja a szemet, amelyre azzal reagálunk, hogy igyekszünk minél kevesebbet beengedni. Ez egyrészt a pupillánk összeszűkülésével történik, automatikusan, másrészt pedig hunyorgással. A napszemüveget először azért kezdték alkalmazni, hogy a színezett üveg által csökkentsék a szembe jutó kellemetlenül erős napsugarak mennyiségét.

Ez azonban nem volt épp praktikus, ugyanis a pupilla a sötétségre tágulással reagált, és így valójában több káros sugárzás jutott a szembe, mintha a természetes védekező mechanizmusra hagyatkoztak volna. Ezért találták ki, hogy a napszemüvegeket UV-szűrővel vonják be, amely kiszűri ezeket a káros sugarakat, és így valóban óvja a szemet nem csak a kellemetlenségtől, hanem a károsodástól is.

Miért olyan károsak a szemnek az UV-sugarak?

Az erős UV-sugárzás gyorsítja a korral járó látásromlást. A kutyák esetében szaruhártya gyulladást okozhat, illetve súlyosbíthatja a tüneteket. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a szemben is találhatóak pigmentsejtek, melyek hajlamosak lehetnek a rákos elburjánzásra – a bőrben található pigmentsejtekhez hasonlóan (melanoma).

Milyen esetekben jöhet jól a napszemüveg?

Szemműtétek vagy szemsérülések után fontos lehet gondoskodni a szemek védelméről.

Bizonyos gyógyszerek fényérzékenységet okozhatnak, ezek szedése mellett szintén érdemes lehet védeni a kutyánk szemét a túlzott napfénytől.

Lényeges még, hogy a vak kutyusok esetében a túl erős fény hatására nem húzódik össze a pupilla. Így – bár nem látják – az ő szemükbe sokkal több fény, és ezzel együtt káros UV-sugárzás jut be.

Egyes kutyafajták szeme érzékenyebb a látásromlással járó megbetegedésekre, ahogy a fény ellen sem mindannyian egyformán védettek. Az ő esetükben a fokozott óvatosság nem árthat.

A napszemüveg nem csak az erős napsugárzástól és a potenciálisan káros UV-sugaraktól véd, de a fizikai sérüléstől is. Ezért láthatunk az erős porban, törmelék között vagy nehéz terepen dolgozó munkakutyákon olykor szemüveget.

Milyen a jó kutya napszemüveg?

A jó napszemüveg legfontosabb ismérve, hogy megfelelő UV elleni védelemmel rendelkezik. Ahogy fentebb is írtuk, enélkül többet árt, mint ha nem is lenne. Az EU-ban enélkül hivatalosan nem lehet napszemüveget forgalomba hozni, de a kutya napszemüvegekre ez a szabályozás nem vonatkozik. Ellenőrizzük, hogy a gyártó megfelelő minősítéssel rendelkező terméket forgalmaz, kérdezzünk rá a forgalmazónál, ha szükséges. A napszemüvegeket érdemes pár évente ellenőriztetni, hogy az UV-filter még mindig megfelelő-e. Az optikákban van erre lehetőség, itt bevizsgáltathatjuk a kutyánk napszemüvegét is.

Kutyánk szempontjából fontos a rögzítés. Legyen stabil,de nem túl szoros. Illeszkedjen a szemekre, nem okozzon nyomást a szemgolyókra, szemüregre – ez veszélyes és fájdalmas. A napszemüveg legyen törésbiztos!

A napszemüveg nemcsak egy cuki divat darab, hanem a kutyánk egészségét védő eszköz. Ezért érdemes megbízható gyártótól beszerezni, aki garanciát vállal a termék minőségére.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.petmd.com/dog/care/eye-protection-dogs-it-necessary; https://wagwalking.com/sense/can-dogs-see-the-sun; Kép: Photo by Gabe: https://www.pexels.com/photo/a-cute-dog-with-collar-on-it-s-neck-11340443/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...