Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Évente több mint 20 millió haszonállat hal meg szállítás közben az USA-ban

Az Egyesült Államokban évente több mint 20 millió haszonállat pusztul el a vágóhídra vezető úton. Szállítás közben általában a hőség vagy a hideg és az átélt egyéb traumák miatt pusztulnak el.

A Guardian vizsgálata szerint évente mintegy 20 millió csirke, 330 ezer sertés és 166 ezer szarvasmarha pusztul el szállítás során vagy nem sokkal azután, hogy megérkezik az amerikai vágóhidakra. 800 000 sertés már a megérkezéskor járóképtelen. Az adatokat nyilvánosan elérhető elemzésekből gyűjtötték össze. Bár a haszonállatok elpusztulásának módja nem nyilvános, állatorvosok és állatszakértők szerint a hőség, a hideg és egyéb traumák állnak a halálozás hátterében.

Az utazási körülmények okozzák a halálukat

Az állatokat általában túlzsúfolva szállítják, hangos zajoknak, éhezésnek és kiszáradásnak vannak kitéve a hosszú út során. A legrosszabbul a sertések bírják a szállítást, náluk a leggyakoribb a hirtelen halálozás. A szállítási távolság növekedésével nő az állatok elhullásának száma is. Az érvényben lévő szabályozás szerint ha az út hosszabb mint 28 óra, akkor az állatokat ki kell rakodni félúton legalább 5 óra pihenőre. Vizet és élelmet is kell biztosítani számukra.

A huszonnyolc órás törvényt azonban nem tartják be és nem érvényesítik elég alaposan. Az Animal Outlook (nonprofit állatvédő szervezet) már 2005-ben és 2012-ben is végzett vizsgálatokat, amelyek a szövetségi törvények megsértését tárták fel. A 2012-es vizsgálat során a csoport arról számolt be, hogy az elhullott sertéseket az út szélére dobták, majd otthagyták.

Az állatvédők folyamatosan vizsgálódnak

Tavaly augusztusban az Animal Outlook egy sertéseket szállító teherautó ügyében folytatott vizsgálatot, amely 32 órán keresztül utazott megállás nélkül. Az állatokat az egész út alatt a szállító konténerekben tartották. Az út során a hőmérséklet elérte a 91 fokot. A nyomozók szívszorító hangfelvételeket rögzítettek a disznók éjszakai szenvedéséről, miközben összezsúfolódtak a forró, szűkös pótkocsiban.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...