Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Drámai részleteket közölt az ügyészség a kiskőrösi kutyaviadalokról

Tizenöt ember ellen emelt vádat a Pest Megyei Főügyészség, akik kutyaviadalokat szerveztek és „harci kutyákat” szaporítottak.

A vádlottak közül nyolcan már régóta foglalkoztak staffordshire terrier és pitbull fajtajellegű kutyák tenyésztésével az ország különböző pontjain. Nemcsak Budapesten, de Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod Abaúj-Zemplén megyére is kiterjedt a tevékenységük.

Elképzelni is szörnyű, de az ügyészség állítása szerint azokat a kiskutyákat, akik nem mutattak elég rátermettséget a későbbi harcra, már kölyök korukban feláldozták a többi kutya kiképzése során.  Futópaddal, súlynyakörvvel, szájfeszítő fákkal és súly húzására alkalmas eszközökkel készítették fel a kutyákat a harcra.

Sérüléseik nem lettek szakszerűen ellátva

Az ügyészség közleményéből számos drámai részlet derült ki. A kutyaviadalok során megsérült ebek nem kerültek állatorvoshoz, nem kaptak megfelelő ellátást. Az elkövetők otthon kezelték a sérüléseket. A sebeket összekapcsozták, fertőtlenítették, és ha kellett, vénásan adtak az állatoknak fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt. De még ez az ellátás sem járt minden kutyának. Csak az ígéretes kutyákkal „bajlódtak”, sokukat egyszerűen hagyták meghalni egy-egy súlyosabb vereség után.  A tartási körülmények is kritikusak voltak.

Száz kutyát foglaltak le

Az elkövetők   2017 májusa és 2020 decembere között szervezték rendszeresen a kutyaviadalokat. Legtöbbször Nyíregyháza és Nagykőrös környékén történtek az események.  A kutyákat addig harcoltatták, amíg az egyikük teljesen harcképtelenné vált, legtöbbször pedig el is pusztult.  A viadalok egy ringben tartották, egy bíró és a kutyákat uszító emberek jelenlétében. Nézők jelen voltak, de felvétel is készült a harcokról. A felvételeknek leginkább az volt a célja, hogy az eredményes kutyák teljesítményét igazolva tudják őket eladni. Az eljárás során mintegy 100 kutyát foglaltak le, akiknek a sorsáról ITT írtunk korábban.

Az ügyben a Pest Megyei Főügyészség számos rendbeli gerinces állat állatviadalra történő tenyésztésének vétsége, minősített állatkínzás bűntette és tiltott állatviadal szervezésének bűntette valamint kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...