Saját KB bal
Saját KB jobb

A megfelelő kutyatáp kiválasztása kölyökkutya esetén – ezekre figyelj, ha a legjobbat szeretnéd kölyökkutyád számára

Egy felnőtt és egy kölyökkutyának teljesen eltérő szükségleteik vannak a táplálék iránt. A megfelelő teljes értékű eledelnek – étrend-kiegészítők nélkül – tartalmaznia kell a hatékony fejlődéshez szükséges minden tápanyagot a növekedés fontos szakaszaiban.

Amikor elhatározzuk, hogy megosztjuk az életünket egy kisállattal, teljes mértékben felelősséget vállalunk iránta. Ezzel együtt jár az is, hogy a kezdetektől a lehető legjobb életminőséget biztosítjuk a számára. Ebben az összetett folyamatban a szakértők szerint a legfontosabb alapkő az egészséges táplálás.

Nem lehet elég korán kezdeni

Fontos, hogy tisztában legyünk a kölyökkutya fejlődésének szakaszaival, és az ezekben felmerülő igényeivel. Élete első szakaszában teljesen más táplálási szükségletei vannak a kutyának, mint felnőttként. A megfelelő eledelnek – étrend-kiegészítők nélkül – tartalmaznia kell a hatékony fejlődéshez szükséges minden tápanyagot a növekedés fontos szakaszaiban. Például az elválasztás időszakában, azaz 4 és 12 hetes koruk között, a kölykök szervezetében kialakul egy úgynevezett „immunitási rés”.

Az anyatej ilyenkor már nem nyújt megfelelő védelmet, viszont a saját immunrendszerük még nem elég erős. Ilyenkor a táplálék természetes immunerősítőként hathat, ezért fontos, hogy olyan eledellel tápláljuk a kölyköket, amelyben természetes immunerősítő anyagok vannak, mint például a C- és E-viatminok. Az eledelhez adott prebiotikus hatású rostok (pl. a mannán-oligoszacharidok) pedig segítik a jótékony hatású bélbaktériumok elszaporodását.

royal canin

Később a csontok fejlődésére, majd a testtömeg építésére helyeződik nagyobb hangsúly. Felelős gazdiként ezért nagyon fontos, hogy minden életszakaszban a kedvencünk egyéni szükségleteinek maximális figyelembevételével összeállított táplálékot adjunk neki, hogy biztosítsuk számára az alapokat az egészséges és boldog élethez.

Az egy-két hónapos kölyökkutyák táplálása

Ebben az életszakaszban történik meg a kölyökkutyák fokozatos elválasztása az anyatejes táplálásról a szilárd eledelre. Ilyenkor a kölyökkutya szervezetének rengeteg támogatásra van szüksége természetes védekezőképessége kiépítéséhez. 4 és 12 hetes koruk között a kölyökkutyák szervezetében kialakul egy ún. „immunitási rés”, amikor elkezd meggyengülni az anyatejjel kapott védelem, de a saját erős immunrendszerük még nem fejlődött ki teljesen. A táplálék – amit ebben az időszakban adj neki – természetes immunerősítőként hathat, ilyen például az E- és a C-vitamin. Ebben az időszakban a Royal Canin a különféle Starter tápjait ajánlja a  4 féle várható felnőttkori testnagyságnak megfelelően.

A kölyökkutyák és táplálásuk két hónapos kortól

Két hónapos kortól a hangsúlyt a kölyökkutya csontozatának fejlesztésére kell fektetni. Ennek érdekében óvatosan adagolt kalciumra és foszforra van szükségük; ezek segítenek csontjaik hatékony növekedésében, ami elengedhetetlen a kutya általános egészségéhez, és ez kiemelten fontos azoknál a nagyobb testű kutyáknál, amelyeknek a csontozata nagyobb izmokat és testet kell, hogy megtartson.

royal canin

Táplálás négy hónapos kortól

Ilyenkor a kölyökkutya csontozata még mindig fejlődésben van, ezért továbbra is fontos, hogy a kalcium és a foszfor megfelelő arányban jelen legyen a táplálékában. A kölyökkutyák szervezetében a kalcium passzívan szívódik fel – szervezetük nem tudja szabályozni a kalciumbevitelt – tehát amíg nem érik el a hat hónapos kort, addig nem tudnak védekezni a túlzott bevitel ellen. A túlzott mértékű kalciumbevitel és felszívódás számos csontdeformitáshoz vezethet, ezért különösen ügyelj arra, hogy a várható felnőttkori testméretnek megfelelően kiválasztott kölyöktáp esetében pontosan betartsd az etetési adagot.

A kölyökkutyák táplálása hét hónapos kortól

Ennyi idős korára a kölyök megkezdi a testtömegépítést, ezért tápanyagszükségletének legfőbb eleme a fehérje. A kölyökkutyáknak kiváló minőségű és könnyen emészthető fehérjére van szükségük, amelyből „újrahasznosíthatják” az aminosavakat, és így egészséges szöveteket és más fehérjéket pl. fertőző betegségek elleni ellenanyagokat (antitesteket) hozhatnak létre.

royal canin

A gyors növekedés miatt a fehérjetartalomnak  nagyobbnak kell lennie táplálékában, mint a felnőtt kutyákéban. Megfelelő mennyiségű fehérje nélkül kevésbé működnek természetes védekezési funkcióik, gyenge minőségűvé válik bőrük és szőrzetük, illetve alulfejlettek maradnak. Ügyelj azonban az etetési adag pontos betartására, hogy a kölyökkutya ne váljon túlsúlyossá ebben a rendkívül fontos életszakaszban.

A kölyökkutyák táplálása 10 hónapos kortól

A nagyon kistestű és kistestű fajtákba tartozó kutyák 10 hónapos korukra közelítik meg felnőttkori állapotukat, ezért áttérhetsz a felnőtt tápokra. A nagyobb testű kutyáknak hosszabb a növekedési időszaka, közepes testméret esetén eltart 12 hónapos korig. A nagytestű fajtákba tartozók 15, az óriástestűek akár 18-24  hónapos korúak lesznek, mire elérik a felnőttkort. Olyan táplálásra van szükségük, amely támogatja ízületeik egészségét, a nagytestű és óriástestű kutyák esetében különösen, mivel több izomzat rakódik a csontozatukra és terheli meg azt. A glükozamin és a kondroitin két fontos tápanyag; ezek táplálják a porcot és az ízületi folyadékot, amelyek elősegítik a normál ízületi funkciót. Ezek nélkül a növekedésben lévő kutyák ízületi problémáktól fognak szenvedni későbbi életszakaszaikban.

Ha nem tudod, hogyan táplálhatnád a legjobban kölyökkutyádat korának és életmódjának megfelelően, fordulj állatorvoshoz tanácsért.

 

(x)

(Kutyabarát.hu)

Fotók: Royal Canin
Advertisement

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...